Съдът определи най-тежката мярка на Габриела Пеева - "задържане под стража"

Отмениха домашния арест на Габриела Славова-Пеева, обвинена за убийството на Пейо Пеев. Решението е на Софийския апелативен съд, след като преди седмица на първа инстанция тя беше пусната под домашен арест, за да гледа децата си.

Междувременно обаче децата бяха предадени от социалните служби на роднини на убития 44-годишен мъж с цел закрила. Съдът днес потвърди и най-тежката мярка „задържане под стража” на майката на Габриела - бившият консул в Тайланд Красимира Трифонова.

В началото на заседанието защитата на двете жени отново поиска делото да се гледа при закрити врата заради разгласяване на интимна и лична информация за тях. Този път обаче съдията не уважи искането и екип на NOVA беше допуснат вътре.

СНИМКИ ОТ СЪДА ВИЖТЕ ТУК

В залата обвинението пледира с искане за задържане под стража и на двете жени, а защитата - домашен арест. Мярката беше определена с мотивите, че има достатъчно данни, които сочат за съпричастност на двете жени към престъплението, а с неговата тежест и бруталност има опасност те да се укрият и да извършат други престъпления.

Час преди заседанието пред съдебната палата се събраха близки на убития. Христо Димитров го познавал от 20 години. „Един изключително добър и смислен човек, който си отиде по един изключително нелеп начин”, посочи той. С плакати с надпис: „Справедливост за Пейо” те поискаха съпругата му Габриела, която е обвинена за убийството, да бъде върната в ареста. 

Скрита зад маска, в съда се яви само тъщата Красимира, за която се твърди, че го е удушила от задната седалка. На влизане тя запази мълчание. В залата обаче заяви: „Мярката задължително трябва да бъде домашен арест. Ние сме невинни!”. И добави: „Срещу моята дъщеря има заговор. Зад него стоят майката и бащата на Пейо Пеев, за да бъдат разделени децата”.

Стоянов за убийството на Пейо Пеев: Не изключвам тези две злобни жени сами да са прикрили следите

Съдът взе решение - остави майката и дъщерята в ареста. „Събрани са допълнителни доказателства по случая, на базата, на които втората инстанция е потвърдила и наложила по-тежката мярка. Каквито и твърдения да има, уверявам ви, че ще бъдат обект на проверка. На по-късен етап ще можем да потвърдим дали сведенията ѝ се потвърждават”, коментира главният секретар на МВР Живко Коцев на брифинг в Търговище.

Съсед на Габриела и майка ѝ: Оставяха детето голо, босо и само вкъщи

Единствен коментар на казаното от Красимира в залата дойде от бившия депутат Велико Минков, който твърди, че е баща на малкото дете на Габриела. „Моля ви се с такива глупости да не се занимаваме. Това са някакви странни неща, които се случат само в нейната психика само. Това е патология. Аз не съм психолог, нито психиатър, но като гледате това отстрани, има ли смисъл да го коментираме”, запита Минков. 

На адреса, на който Габриела е под домашен арест, екипът ни срещна баба ѝ Тона Трифонова. По информация на NOVA обвинената за убийството Красимира Трифонова е назначила майка си Тона за свой служител. А през 2010 г. тя свидетелствала за сексуалния тормоз над Красимира от посланика Камен Величков. Тормоз, който така и не се доказва.

МВнР отстранява от длъжност тъщата на убития Пейо Пеев

Повече гледайте във видеото.