Изяснява се какви контакти е имал служител на агенцията за сигурност със задържания

Един служител на ГДБОП е привлечен към наказателна отговорност. Има събрани доказателства за това, че той е поддържал комуникация с представители на специалните разузнавателни служби на Русия. Това съобщи наблюдаващият прокурор Ангел Кънев на пресконференция по повод вчерашната акция в ГДБОП и ДАНС, при която беше извършен арестът на длъжностно лице.

Предстои Георги Караколев да бъде разпитан. Определена му е 72-часова мярка за задържане, но прокуратурата ще поиска постоянен арест. По делото се работи от миналата година, каза още Кънев.

Руски шпиони в български служби: Kакви са рисковете за националната ни сигурност

Заместник-председателят на ДАНС Петър Петров заяви, че сигнал от чужди служби по случая няма. Разработката започнала в средата на миналата година от Държавна агенция "Национална сигурност". По нея са работили единствено българските правоохранителни органи, категоричен беше Петров.

Той уточни, че се изяснява какви контакти е имал служител на ДАНС със задържания. Достъпът му до информация е ограничен, докато бъде решено какви действия да се предприемат оттук-нататък.

Директорът на ГДБОП Явор Серафимов заяви, че задържаният е 57-годишен мъж, дългогодишен служител на дирекцията - в системата на МВР е от 1993 г. Преминал е през различни структури на МВР. Бил е на мисии между 2001-2002 г. в Косово. По информация на NOVA повече от 20 години той е преподавател по контратероризъм в Академията на МВР. Към момента на задържането си в понеделник е експерт в сектор "Международно сътрудничество и проекти" в ГДБОП.

„Това е стъпка към прочистване на служители, които не са лоялни на МВР и в частност към ГДБОП. Не толерираме такъв тип поведение”, заяви Серафимов. Той уточни, че арестуваният е експерт в сектор „Международно сътрудничество и проекти”. Този сектор не се занимава пряко с оперативна дейност. Имат обаче достъп до информацията по отношение на обмен с партньорски служби.

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев заяви, че задържаният служител на ГДБОП е предоставил на службите на Руската федерация и документи, до които по никакъв начин не е следвало да имал достъп. "Започваме от днес обмен по предвидения от закона ред, чрез европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ до съответните държави, за да изясним допълнителни детайли по статута на част от техните книжа и документи, които са били достъпени нерегламентирано", заяви Кънев.

Дали и колко са плащали на Караколев, на този етап разследващите не разкриват. Разследват се всички негови контакти, включително семейството му. Заедно с Караколев, разследващите проверяват и служител на ДАНС, с когото имали съмнение, че действат съвместно.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase