В Щатите през 2020 г. е имало около 10 800 книжарници

Издателската индустрия претърпява трансформация през последните 30 години. Появата на Amazon и дигиталните книги оказаха влияние върху независимите малки книжарници. Според специализирани организации обаче през последните години се наблюдава възвръщане на интереса към книжните издания и към физическите книжарници в Съединените щати. Това съобщава кореспондентът на Voice of America (VOA) Доналдо Ернандес в своя репортаж.    

Страната на чудесата: На какво ни учат детските книги

„Хората харесват да влязат в книжарница и да разгледат”, казва Закари Грийн, който работи като мениджър в Second Story Books. „Ние търсим начини да се свържем един с друг. И мисля, че за хората, които обичат да четат, книжарницата е чудесно място да го направят“, смята собственик на книжарница в Щатите.

Според специализирани организации като Statista и Wordsrated Amazon продава около 300 милиона печатни книги всяка година. И въпреки че издателският пазар представлява само 10% от търговската дейност, компанията контролира между 40 и 60% от продажбите на печатни книги в Съединените щати. 

Изкуственият интелект и изборите: Какви са предизвикателствата пред кандидатите и избирателите (ВИДЕО)

Данните от последния доклад на Американската асоциация на книжарите в Съединените щати показват, че през 2020 г. е имало около 10 800 книжарници в цялата страна. От тях близо 2600 - независими, допълва Voice of America (VOA).

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America (VOA), vesti.bg