Той добави, че в София вече има три площадки за кацане на хеликоптери

Процесът за лицензиране на авиационния оператор е в ход. Забавяне няма. Текат всички прцедури. До края на месец февруари "България Хели Мед Сървиз" ще получи свидетелство за операционен оператор с одобрение за ХЕМС дейности (система за въздушна медицинска помощ). Това каза в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

Той добави, че в София вече има три лицензирани площадки за кацане на хеликоптери. Останалите са в Панагюрище и Варна. На финалната права е лицензирането на още четири площадки - в Русе, Пловдив, Бургас, Сливен.

"За Стара Загора, Шумен Велико Търново и Габрово се обследват на документи. До края на годината ще имаме три медицински хеликоптера. Нашата цел е в периметрите, където ще оперират те – София, Сливен и Долна Митрополия, да има поне две приемащи болници. До 2026 г. ще приключи процесът по приемане на всички хеликоптери. Ние ще изграждаме системата последователно”, каза Гвоздейков.

Гвоздейков, коментира и покупката на 20 едноетажни нулевоемисионни електрически влака за близо 3 млрд. лв и проверката на ЕК, инициирана, тъй като един от участниците е компания от Китай. По думите на министъра има регламент на ЕК, който регулира държавните помощи и намесата на пазара.

„Ние, като бенефициент, сме длъжни да уведомяваме за всяко едно действие по процеса при обществените поръчки. Процедурата стигна дотам, че трябваше да обявим пряко договаряне заради неподадени некоректно оферти. Поканихме двата участника да подадат отново коректни оферти. ЕК поиска документите. Ние сме ги изпратили. Към момента изчакваме процедурата да приключи и ЕК да се произнесе дали има нарушения”, каза той. Според него няма избран изпълнител, а процесът предстои да бъде завършен.

По темата Шенген, министърът уточни, че трябва да се гледа по-оптимистично. „Мария Габриел и Николай Денков засягат темата при всички свои разговори извън България”, каза той.

За поискания меморандум от страна на ПП и регламента за назначаване на регулаторите, Гвоздейков уточни, че политика на инат не се прави. „Трябва диалог и разбирателство, за да се постигат общи цели. Нормално е да има подписан такъв документ, защото по този начин се заявяват конкретни цели в полза на хората”, добави още той.

„С мен беше проведен разговор за програмата, това какво е изпълнено и какво предстои да се реализира. Не стои пред погледа ми темата дали ще бъда оценен или ще продължа да съм министър и след ротацията. Важно е обществото да ти постави позитивна оценка”, уточни Гвоздейков.

„Българските политици в управляващото мнозинство са доста разумни и ще направят диалог. България трябва да продължи с редовно правителство. защото върви в правилна посока”, допълни министърът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase