Коментар на експерта по киберсигурност Любомир Тулев

След като следи от шпионски софтуер бяха открити в телефоните на двама евродепутати, единият от които е Елена Йончева, каква може да е уязвената информация?

"Шпионският софтуер „Пегас” е за следене и събиране на информация от мобилни телефони", каза в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS експертът по киберсигурност Любомир Тулев. Той обясни, че заразяването става изключително лесно – достатъчно е само да се напише телефонният номер на жертвата в панела на софтуера.

„Оттам нататък софтуерът напълно автоматично прави проверка на операционната система на телефона, след което изпраща пуш нотификация с линк, чрез който устройството може да се зарази. С новата версия на „Пегас” вероятно това може да се случи, дори без да се отваря въпросният линк”, обясни Тулев.

ЕП: България и Кипър са разпределители на шпионски софтуер

Веднъж достъпили телефона на жертвата, хакерите вече разполагат с цялата информация в него - съобщения, местоположение, снимки. Тулев посъветва, ако имаме съмнения за подобна атака, да върнем устройството на фабрични настройки.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase