Тя работи в най-голямата лозаро-винарска лаборатория в България

Последният епизод на "Нищо лично" от поредиците за жени, които правят вино, ви среща с доц. Татяна Йончева. Тя е специалист технолог на спиртните напитки и работи в най-голямата лаборатория в България, в която се правят експерименти с виното. 

Сред задачите на доц. Йончева е анализ на титруеми киселини на виното. "От 1998 г. работя в бранша. В момента съм в лабораторията по винарска технология на Института по лозарство и винарство в Плевен, където анализираме гроздова мъст (гъст, тъмен сироп, направен от сока и люспите на червено или бяло грозде) и вино. То задължително минава през анализи в химична лаборатория. Едно хубаво вино трябва да съдържа 12-13 обемни процента, а това зависи от степента на захарност на гроздето", обясни тя. 

„Нищо лично”: Семейството, което живее в къща, обърната наопаки

В библиотеката има редки френски книги за лозарство. Използва се активно от експертите, студентите и специализантите.  "Не съм потомствен винар, дядо ми си правеше вино всяка година, участвала съм в гроздобер, мачкане на грозде. Завърших гимназия с профил химия, след това бях приета в Университета по хранителни технологии, почти веднага започнах работа като технолог в изба", споделя тя.

Избата на института поддържа целогодишно температура от 15 градуса. Построена е през 1892 г. и колекцията ѝ е една от най-старите в България, съставена изцяло от вино, произведено в учреждението. "Виното от 1892 г. е негодно - това е вода с багрилна материя. Таванът и стените на избата са покрити с благородна плесен - тя спомага за поддържане на оптимална влажност за правилно съхранение на вината. Пренесена е от Токай, Унгария", обясни доц. Йончева.

"Нищо лично": Блондинката, която печели награди за домашно вино

В лаборатория по инвитро култивиране пък лози се отглеждат в епруветки. Един от методите за размножаване на лозата според фитопатолога Николай Генов е чрез изкуствена хранителна среда, където микрорезници се отглеждат при стерилни условия. Там се изследват и за болести. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase