Укритията не са случайни

Високите цени на цигарите в Западна Европа правят контрабандистите все по-изобретателни. Това личи най-вече на границата ни с Турция, където редовно пристигат камиони, натоверени по документи например с мебели, а вътре в тях и с кашони с цигари. Укритията не са никак случайни. 

Близо 2 млн. къса контрабандни цигари задържаха на "Капитан Андреево" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Преди дни на Капитан Андреево пристига камион, който по документи вози текстил и метални шкафове. Необичайната комбинация се оказва достатъчни съмнителна за митничарите.

„Точно в този случай е селектиран камиона по анализ на риска и се осъществява, както документален контрол, така и сканиране с рентгенова апаратура, при която не са установени необичайни плътности”, заяви Диана Маркова от Агенция "Митници".

За два дни: Четирима турски шофьори опитали да подкупят български полицаи

На пръв поглед апаратът не дава данни за нещо незаконно в камиона. Следва обаче физически контрол. При текстила няма нищо нередно, металните шкафове обаче вместо празни, както е по документи, са пълни с контрабанда.

„Цигарите, които са открити, са над 1,4 млн. Пазарната им стойност е над 430 хиляди лева”, добави Диана Маркова.

Жената, опитала да пренесе дрога за близо 2 млн. лв. в Турция, използвала специален тайник

Само за два дни митничарите са задържали близо 2 милиона къса цигари, а укритието е подобно.

„Много често цигарите се укриват в мебели, където се използват кухините. Има случаи на открити цигари в дивани, табуретки, между гипсокантонени плоскости, в алуминиеви профили”, уточнява Маркова.

До края на февруари очакват да заработи лабораторията на ГКПП "Капитан Андреево"

От началото на годината задържаните цигари само на „Капитан Андреево” вече са над 6 милиона и половина къса. Най-често цигарите пътуват от Турция през България към Западна Европа.

„Целта на контрабандистите е да реализират нелегалните цигари на пазара в западна Европа, където цените са много високи, а пък те ще реализират по-големи печалби”, казва Диана Маркова.

За миналата година общо за Агенция "Митници" задържаните контрабандни цигари са близо 100 милиона къса.

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase