Държавното обвинение възложи на ГДБОП да извърши проверка по случая

След ексклузивното интервю на шефа на ГДБОП гл. ком. Явор Серафимов за NOVA Софийската районна прокуратура обяви, че образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати. От държавното обвинение съобщават, че на електронната им поща са получени заплахи срещу съдии и следовател и обидни квалификации към много политици и други публични личности.

Разследването по случая е възложено на ГДБОП. Наблюдаващият прокурор е разпоредил установяването, издирването и задържането на автора на съобщенията. Събраната към момента информация насочва към човек, който води скитнически начин на живот, използва безплатен интернет на обществени сгради и изпраща съобщения от различни имейл адреси до множество адресати.

Шефът на ГДБОП: Габриел, министри и съдия Цариградска вероятно са заплашвани от скитник с прякор „Червения пират”

За наличието на подобни послания съобщи директорът на ГДБОП в ефира NOVA. „Получили сме имейлите, които съдържат заплаха срещу съдия Цариградска. През последните седмици подобни закани зачестиха – включително срещу г-жа Мария Габриел и различни министри. Става въпрос за множество закани, отправени срещу широк кръг от публично известни лица. Това се случва в последните седмица-две. Считаме, че всички тези сигнали се подават от едно и също лице. Има предположения кое е то – известно е с псевдонима „Червения пират”. Това е български гражданин, със скитнически начин на живот, който успява да се добере до имейлите на публични лица. Освен това отправя и бомбени заплахи срещу училища. Смятаме, че скоро ще бъде открит. В момента се издирва активно”, заяви Серафимов.

От Вътрешното министерство също излязоха с позиция след интервюто по NOVA. Оттам уточниха, че в доклада, изпратен от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” до ВКП през 2022 г., не се съдържа името на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. То е споменато единствено във връзка с публично известна снимка, разпространена в медиите. И още - той, както и други магистрати, не са били обект на разработка, тъй като МВР няма компетентност спрямо тях.

МВР: В доклада, изпратен от ГДБОП до ВКП през 2022 г., не се съдържа името Сарафов

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase