Говорител на британския премиер обясни, че и Лондон няма подобни планове

Държавите от ЕС и Великобритания отрекоха да имат планове за изпращане на войници в Украйна. Германският министър на отбраната заяви, че никой не е бил съгласен с идеята на френския президент Еманюел Макрон. По-рано Полша, Чехия и Испания отхвърлиха тази възможност.

Говорител на британския премиер обясни, че Лондон няма планове за разполагане на свои войници в Украйна.

Преди това Кремъл заяви, че конфликт между Русия и НАТО ще бъде неизбежен, ако бъдат изпратени войски да се бият в Украйна. Наложи се и Европейската комисия да обяснява, че такова решение не е било обсъждано.

Макрон: Изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва

„Европейската позиция е много ясна още от началото на конфликта - ние трябва да подкрепяме Украйна. Видовете военна подкрепа за Украйна са суверенно решение на държавите-членки на Европейския съюз. Договорената европейска позиция е, че трябва да направим всичко необходимо да помогнем на Украйна, за да спечели войната, в която се отбранява срещу руското нападение. Само част от оказваната помощ преминава през ЕС. Оказваната двустранна помощ се преценява от държавите в ЕС, тяхна е оценката с какво най-добре могат да подкрепят Украйна”, заяви Петер Стано, говорител на Европейската комисия.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase