Конгресът все още не е приел бюджета за отбрана и допълнителната военна помощ

Армията на Съединените щати е принудена да използва от собственото си финансиране, за да покрие разходите за обучение на украинските сили. Това е стратегия, която може да доведе до недостиг на средства за армията в Европа, разказва Voice of America (VOA).

Въпреки че Конгресът все още не е приел бюджета за отбрана и не е гласувал допълнителната военна помощ за Украйна, американската армия вече плаща сметката за обучението на украинците.

„Това е важна мисия. Не можем да им обърнем гръб. Нашата армия и служби ще трябва да започнат да говорят и да вземат някои трудни решения, които ще се отразят на всички сили“, каза заместник-прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх.

Зеленски пред CNN: Не разбирам как Тръмп може да е на страната на Путин (ВИДЕО)

Ако нищо не се промени, в началото на лятото американската армия в Европа и Африка ще изчерпи финансирането си. Така няма да има средства, както за подкрепата на Украйна, така и за ученията на Съединените щати със съюзниците от НАТО. Именно за това алармират от Пентагона.

„Определено сме уязвими. Не сме в състояние да се модернизираме, нито да променим програмите си. Това е като да се борим с една ръка, вързана зад гърба ни”, допълни Сингх. Анализаторите подчертават, че войната на Русия срещу Украйна все още застрашава и Европа.

“Jamala: Songs of Freedom”: Певица събира средства в подкрепа на Украйна

„Ако започнете да ограничавате обучението и готовността на американските сили в Европа, то това ще бъде още един подарък за Владимир Путин”, казва Брад Боуман от фондацията за защита на демокрацията.

Според него  този подарък дори ще насърчи по-нататъшна агресия от страна на Русия. И това ще бъде на много по-висока цена от настоящия бюджет или дори от допълнителните средства за чуждестранна помощ.

Белият дом: САЩ няма да изпратят войници в Украйна

„Става въпрос за предоставяне на оръжия на Украйна днес, за да не се налага американците да дават живота си утре. Наистина е толкова просто“, посочи той.

В този контекст наскоро външният министър на Украйна заяви пред CNN, че те  нямаше да загубят град Авдеевка, ако бяха получили всички артилерийски боеприпаси, необходими за защитата му.

Сингх изрази съгласие с него. „Изтеглянето от град Авдеевка беше стратегическо, но то беше свързано с бездействието на Конгреса. Между двете съществува пряка връзка“, поясни тя.

Това е петият пореден месец, в който Пентагонът работи без пълен бюджет, а от края на декември не е изпращал нов пакет военна помощ за Украйна, напомня Voice of America (VOA).

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America (VOA)