Калин Стоянов обясни, че върнатите от Германия престъпници са български граждани

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини управляващите, че в България се връщат мигранти престъпници. Тя се позова на документ от баварските служби, според който на 8 февруари  от Мюнхен за София е излетял чартър с 23 души на борда. Сред репатрираните били шестима, които са осъдени за тежки престъпления.

„По време на преговорите какви точно договорки постигнахте? Колко точно души да върнат в България по Дъблинското споразумение и дали изобщо е станало дума, че ще се предпочитат хора, осъдени по закон за непредумишлено убийство, тежка телесна повреда и сексуални престъпления Превръщате България в наказателна колония”, заяви Нинова.

Frontex ще увеличи до 500-600 своите служители в България за охрана на границата

„Ако това е вярно, или трябва да презаредят самолета, или незабавно да се върнат в Германия и да излежат присъдите си. Недопустимо е, ако това е било допуснато от нашите хора”, категоричен беше лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

В атаките към властта се включиха и от "Възраждане", и ot "Има такъв народ". Час по-късно напрежението в пленарната зала беше потушено от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Той обясни, че такъв полет е имало, но върнатите от Германия престъпници са български граждани, излежали присъдите си там. „На територията на страната ни пристигнаха 18 граждани на Сирия и 6 български граждани. Общо 24 лица, шестимата български граждани, са с изтърпени наказания лишаване от свобода в Германия. След изтърпяването им са депортирани в България”, посочи вътрешният министър.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase