При Освобождението си губим 4 млн. население и едни от най-плодородните земи, припомни той

„Липсва единение на българския народ. Докато сме разединени и често служим на чужди господари, нашата съдба няма да е добра. Трябва да оценим какво притежаваме. Това е една от най-хубавите държави, с много висока култура”. Това каза Здравчо Здравчев в рубриката „Историите на Мария Йотова“ на предаването „На фокус”. Той е наследник на шестима българи, които се изучават в учебниците по история. 

Камен Воденичаров: За 146 години България 4 пъти пренаписа историята си

За споровете около Трети март, Здравчев припомни, че резултатът от тази освободителна война е много спорен. „Русия дарява на Сърбия две български епархии - Нишка и Пиротска, които имат български владици. Русия подарява на Румъния Северна Добруджа. Ние губим 4 млн. население и едни от най-плодородните земи”, допълни Здравчев. За него Трети март не е най-добрата дата за национален празник. „Много по-добра дата е Съединението на България 6 септември, защото това е българско дело”, допълни наследникът на велики българи.

Доц. Чобанов: Младите трябва да четат и да се интересуват от българската история

„Гордея се с направеното от нашите предци. Обиколил съм към 40 държави и знам, че на този свят няма нищо по-хубаво от България”, каза той. Здравчев е направил родословно дърво за музея на Райна Княгиня в Панагюрище, където е изследвал историята на своя род от близо 200 години назад. В него са Софроний Врачански, княз Стефан Богориди, Гавраил Кръстевич, Георги Мамарчев, Георги Раковски и Райна Княгиня. Най-отдалеченото поколение е сестрата на Софроний Врачански, която е негова прабаба през 9 колена. 

Евелина Келбечева: България плаща за своето Освобождение на руснаците 32 тона злато

„Райна Княгиня е избрана от панагюрци да бъде пратена да учи в Стара Загора, защото е високообразована и много сръчна в бродирането. В деня на въстанието, когато я качват на черен кон с развято знаме и заедно с войводата обикалят Панагюрище, това е началото на Априлското въстание. Тя участва след това в боевете – носи храна, леят куршуми. Когато турците разбират за въстаниците и хората, които им помагат, всички се скриват. Тя е арестувана, пребита. Спасява я американският журналист Джанюариъс Макгахан, който пише „Писма от ада”, обикаля всички места на въстанието, среща се с нея в затвора на Пловдив. В Лондон има протест в защита на Райна Княгиня”, разказа наследникът на велики българи.

Възстановяват къщата на Райна Княгиня в София

„Като я описва – красива, високоинтелигентна, Макгахан завършва с едно изречение: „дали се е родил мъж, достоен за тази жена”. Като прочетох това, разбрах в дълбочина какво е представлявала за един външен човек моята прабаба. Не случайно е национална героиня”, каза Здравчев. Той допълва, че тя е дала наставление на своите синове, които отиват на война, да не убиват напразно.

ВСИЧКО ЗА ЧЕСТВАНИЯТА НА 3 МАРТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase