Поводът е националният ни празник

Четири знакови обекта на Западния бряг на САЩ бяха осветени в цветовете на българското знаме по повод националния ни празник. Инициативата на генералното консулство в Лос Анджелис започна през 2022 г. с осветяването на сградата на общинския съвет в Лос Анджелис (City Hall Los Angeles), Калифорния.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

За трета поредна година българската общност се събра в парковото пространство пред емблематичната сграда със знамена и музика за отбелязване на празника. Екипът на генералното консулство, децата и учителите от българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Лос Анджелис и танцьори от фолклорната група „Хоротропци“ очакваха сънародниците ни за запалването на светлините в 18.30 ч. местно време.

Всяка година инициативата се разраства в нови градове и щати по западното крайбрежие, с което генералното консулство цели както да зарадва все повече сънародници в САЩ в празничния ден, така и да се подчертаят силните връзки на приятелство, партньорство и сътрудничество, които свързват народите на двете съюзнически страни. 

По повод 3 март: Ниагарският водопад грейна в цветовете на българското знаме

За първи път тази година беше осветен и мостът „Морисън“ (Morrison Bridge) в Портланд, щата Орегон. Той представлява главна пътна артерия за центъра на града. За втора поредна година в бяло, зелено и червено грейна и сградата на общината в град Финикс, Аризона, както и виенското колело в гр. Сиатъл, Вашингтон, където към инициативата се присъедини Българският център за култура и наследство в Сиатъл.

Българското знаме беше развято в центъра на Чикаго. Трибагреникът ни беше издигнат тази година от проф. Иво Цветанов, който е ръководител на Клиниката по трансплантология в университета на Илинойс. Проф. Цветанов е и бивш български гвардеец. Церемонията се изпълнява за 18-а година в града, където живее най-голямата диаспора в Съединените щати. Честванията по отбелязване на 3 март включваха концерт и осветяване на най-високата сграда в града в  бяло, зелено и червено.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.