Пазарните очаквания обаче бяха за още по-рязко забавяне

През февруари 2024 г. инфлацията в еврозоната се е забавила до 2,6% на годишна база от 2,8% през януари, сочат предварителните данни на Евростат.

На месечна база индексът на потребителските цени (CPI) се е повишил миналия месец с 0,6% спрямо предходния месец, когато се понижи с 0,4 на сто.

Основната инфлация (без цени на храни и енергия) също продължава да отслабва спрямо година по-рано, достигайки 3,1% - най-ниското ниво от март 2022 г. Пазарните очаквания обаче бяха за още по-рязко забавяне на основната инфлация до 2,9 на сто.

ЕЦБ: Икономическата активност в еврозоната през 2023 г. е била слаба

Въпреки продължаващото отслабване на инфлацията в еврозоната към целевото ниво на Европейска централна банка от 2%, малко по-сдържаното от очакваното забавяне на ценовия растеж и най-вече - на основната инфлация, изглежда са в подкрепа на аргумента ЕЦБ да запази лихвените си проценти на текущите рекордно високи нива по-дълго време.

Отслабването на инфлацията на годишна база през февруари е в резултат на продължаващото понижение на енергийните цени (с 3,7% , но след спад с 6,1% през януари), на по-бавно нарастване на цените на храни, алкохолни напитки и тютюневи изделия (с 4,0% след повишение с 5,6% месец по-рано), на неенергийните индустриални стоки (с 1,6% след повишение с 2,0% месец по-рано), както и на леко отслабване на инфлацията в сектора на услугите (до 3,0% от 4% през януари).

По-висока инфлация през февруари беше регистрирана в Хърватия (4,8%), Естония (4,4%) и Австрия (4,2%), докато най-ниска инфлация беше отчетена в Латвия (от едва 0,7%), следвана от Италия (0,9%), Литва (1,1%) и Финландия (1,2%).

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase