Коментар на юриста Петър Славов

„Пряк ефект от този закон върху проблемите в съдебната власт, които виждаме в момента -  казусът „Осемте джуджета”, „Нотариуса” – едва ли ще можем да намерим. Но в дългосрочен план се очаква той да даде възможност на съдебната власт да функционира без вмешателство на политици и политически лица. В момента има упреци, че точно по този начин се случват, за съжаление, нещата”. Това заяви в предаването "Пресечна точка" юристът Петър Славов, коментирайки проекта за изменение на Закона за съдебната власт, обявен от Министерство на правосъдието.

По думите му по конкретните текстове в закона се очаква доста работа. „Това, което ми направи впечатление, говорейки за гражданските организации, на които ще се даде право да номинират членове на висшите органи на съдебната власт – това ще става само чрез депутат. Тоест всеки, познавайки народен представител, може да предложи конкретен човек от негово име за член на ВСС. Не е това смисълът”, посочи той.

Новият закон за съдебната власт: Какви са измененията

И допълни: „ В момента, по начина, по който е направено първото четене на законопроекта, излиза, че ще се направят най-различни предложения - пък депутатите ще се изберат. Това, според мен, е проблем, и трябва да се помисли в тази насока. Други бяха и заявките – че ще има  подобен механизъм, който ще гарантира и друго представителство. Че няма да има практическа доминация и монопол на Народното събрание, което изцяло само да избира по собствено усмотрение”.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase