Според него добрият сън започва от сутринта

Над 70 % от българите имат проблеми със съня – това сочат данни от национално-представително проучване как спят българите. Средно спим по 6 часа и 45 минути в работен ден, но масово продължаваме да се чувстваме уморени след като се събудим.

Спокойствие, почивка и по-здрав сън – ползите от 4-дневната работна седмица (ВИДЕО)

Винаги, когато говорим за добър сън, се стремим да го характеризираме количествено и качествено. Наличието на 6 или 9 часа сън не гарантира, че той ще е добър. Важно е той да бъде качествен. Това каза в предаването „Събуди се” по NOVA д-р Тодор Георгиев, асистент в катедрата по Патофизиология на МУ Пловдив и част от екипа на лабораторията за изследване на съня в града.

Според него добрият сън е този без прекъсвания, пробуждания и нарушения на дишането. „Множество нарушения на съня могат явно или не да го увредят и това да се отрази на функционирането на организма и през деня”, добави той.

По думите му сънят на малките деца е по-продължителен. „В активна възраст около 7.5 часа са достатъчни. Имаме пациенти, които след 65-години спят по 6 часа и по-малко. Това добавя в тях притеснение, тъй като те си набавят необходимото количество сън за възрастта, но това не е така”, уточни лекарят.

Нарколепсия: Причини и лечение на прекомерната умора и силната нужда от сън

Той каза, че ¼ от българите нямат проблем със съня.  „От останалите 70%,  по данни на проучването, са докладвали, че имат проблемни нощи, но една, две такива, не са проблем”, каза още Георгиев.

„Добрият сън започва от сутринта”, подчерта експертът.

Тодор Георгиев добави, че времето за заспиване трябва да е до 20 минути. Причините за по-дългото заспиване, според него е хроничният стрес.

Целия разговор гледайте във видеото.