Русия полага усилия да представи изборите като демократични

Владимир Путин е спечелил президентските избори в Русия с исторически резултат - бяха обявени 87%. Досега никой след разпадането на Съветския съюз не е получавал толкова много. Русия полага усилия да представи изборите като демократични. По държавната телевизия подчертаха, че е имало международни наблюдатели. Същото каза и шефката на Централната избирателната комисия в страната. 

Западните правителства отправиха остри критики срещу изборите в Русия, като обявиха, че те не са били нито свободни, нито честни. Подобно е становището на независимата група наблюдатели от „Голос”, според които изборите са били най-корумпираните и най-измамните в цялата руска история. 

„В изборите участваха 87 113 127 наши избиратели. Това означава, че избирателната активност беше рекордно висока и безпрецедентна. Никога досега не е била толкова висока - 77,46%”, каза председателят на руската ЦИК Ела Памфилова.

Всички разпознаваеми конкуренти на Путин бяха убити, починаха в затвора, излежават присъди или са в изгнание. Дори двамата малко известни кандидати, които се обявиха против войната в Украйна, не бяха допуснати до изборите. Международните наблюдатели бяха от така наречените от властта в Кремъл „приятелски страни”.

Победата на Путин: Ще приключи ли скоро войната в Украйна 

„Избирателната активност е висока, защото хората дойдоха да формират вътрешна политическа консолидация. За да се движим напред. Тази сплотеност ни позволи да действаме ефективно и на фронтовата линия, и в икономиката, в развитието на хуманитарната сфера, в осъществяването на социални проекти. Имаме огромни планове за развитие. Хората го почувстваха в сърцата си. И дойдоха да създадат условията за развитие и укрепване на тяхната родина – Русия”, заяви Путин. 

На практика никой не може да каже колко хора са участвали. Изборите бяха разтеглени в три дни, което затрудни всеки, опитал да преброи явилите се в секциите. Управляващите казват, че милиони са гласували по интернет, но данните контролират само те.

На пресконференцията след победата Путин беше питан за протеста, организиран от привържениците на Алексей Навални в неделя. Той отговори, че не е имал никакъв ефект. „Що се отнася до господин Навални - да, почина. Това винаги е тъжно събитие. Но сме имали и други случаи, когато почиват хора, лишени от свобода. Нима в Съединените щати не се е случвало? При това неведнъж”, каза Путин.

ПОБЕДА НА ПУТИН С НАД 80%: Как резултатите от изборите в Русия ще повлияят на България и света?

По думите му Навални е щял да бъде разменен за други затворници. Някои тълкуват това твърдение като опит за отклоняване на обвиненията, че опозиционерът е бил убит.

В Европа почти никой не е съгласен с настояването на Кремъл, че  вотът е бил демократичен. Френският президент Еманюел Макрон каза, че няма да поздрави Путин за победата, защото изборите са „в сянката на смъртта на тези, които се борят за плурализъм в Русия”. Британският външен министър Дейвид Камерън написа, че липсата на реален избор и недопускането на независими наблюдатели не е начинът, по който се провеждат свободни и честни избори.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase