Коментират доц. Искрен Иванов и авторът Асен Генов

„Целта на тези избори и тази изборна подкрепа не е просто електорална, тя е психологическа. Путин иска да демонстрира власт, че е непобедим и той е човекът, който трябва да бъде начело на Русия в този момент, в който, както той го нарича, „корумпираният Запад” се опитва да я погуби”. Това е риторика, която той много често използва”, коментира в предаването „Здравей, България” доц. Искрен Иванов, експерт по международна сигурност и управление на конфликти.

„Но виждаме, че започва да използва и ядрена риторика, което е по-тревожното. Моите опасения са, че такава категорична победа ще окуражи Путин да продължи с този ядрен шантаж, който упражнява спрямо Запада. На няколко пъти той спомена, че Русия е готова за ядрена война, че стратегическите ядрени оръжия на Русия са готови да атакуват Запада. С такава риторика той демонстрира сила и психологическо превъзходство”, каза още доц. Иванов.

Путин: Избирателната активност е висока, защото хората дойдоха да формират вътрешна политическа консолидация

Според него Путин е склонен само на такива преговори, които облагодетелстват Русия.

„Преговори може да има само и единствено при отчитане на това, което беше преди 2014 година, преди анексията на Крим. Това са международно признатите граници на Украйна, това са границите, които Руската федерация е приела, и това са условията, по които Украйна се отказва от това да бъде ядрена сила. Ако не го беше направила, вероятно играта щеше да е по-сложна за Путин”, коментира Асен Генов, автор и водещ на „Контракометар”. 

„За изборите се знаеше, че той и Кремъл ще се стремят да постигнат над 80% и активност, и победа за него. Тези резултати контрастират с факта, че ядроно на подрръжниците на Путин в Руската федерация е не повече от 25%. Да, той наистина иска да покаже „кой кара влака” на хората около и под него във властта, както и на неговите поддръжници, че не са маргинали”, коментира Генов.

„За да нямат отражение тези избори в България и засилване на про-Путинските пропагандни настроения у нас, за съжаление на срещата на Съвета на външните министри в ЕС, която ще се проведе, ние ще бъдем представени на ниво зам.-министър. Но очаквам днес до 12:00 часа да намерят сили тези, които се чувстват компетентни, да се присъединят към общата позиция, че изборите в Русия не могат и не трябва да бъдат признати за легитимни. ЕП вече има позиция по този въпрос”, коментира Генов.

Повече гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase