Избирателните секции ще бъдат отворени за 15 часа в 7:00 ч. сутринта

В Словакия се провежда първият тур на президентските избори, които са битка между управляващия лагер в централноевропейската страна, който е ориентиран към Русия, и подкрепяния от опозицията кандидат.

Председателят на парламента Петер Пелегрини и либералният бивш външен министър Иван Корчок са ясни лидери сред деветте претенденти.

Пелегрини е подкрепян от популисткия министър-председател Роберт Фицо, който постави под съмнение суверенитета на Украйна сред редица подстрекателски коментари във връзка с руската инвазия.

Корчок е твърдо про-украински настроен и има сходни възгледи с тези на напускащата президентския пост Зузана Капутова, критик на правителството, която реши да не се кандидатира за втори мандат.

Последните проучвания на общественото мнение сочат, че надпреварата за президентския пост в страната, която е член на НАТО и ЕС и има 5,4 млн. души население, е напрегната.

Проучване на агенция Ипсос показа, че Пелегрини, бивш министър-председател, ще вземе 37% от гласовете, докато Корчок ще получи 36%.

Избирателните секции ще бъдат отворени за 15 часа в 7:00 ч. сутринта. Но тъй като не се очаква никой да получи 50 процента от гласовете, необходими за победа в събота, очаква се Пелегрини и Корчок да спорят на втория тур на 6 април.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС