Според Владимир Чуков прозира и почерка на "Ал Кайда"

„Или руските служби са подценили тази заплаха, или информацията, получена като предупреждение от американското посолство, е била недооценена”. Това заяви Валерий Тодоров, бивш кореспондент на БНТ в Москва в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS. Думите му са по повод снощната терористична атака в концертна зала в Подмосковието.

Той обясни, че се води и хибридна война паралелно с войната в Украйна. „Терористите нямат националност. Двама от таджикистанците, чиито имена бяха споменати, са си живи и здрави по домовете. Вероятно нападателите са ползвали фалшиви паспорти. САЩ и Украйна заявиха, че няма украинска следа в този атентат. Сега се оказва, че арестуваните 11 души били в т.нар. квадрат, от който да стигнат до Украйна”, каза Тодоров.

Путин: Това е варварски терористичен акт. Враговете няма да ни разделят (ВИДЕО)

Според него службите дават повече информация за жертвите и по-малко за това, как е организиран атентата. Само един от четиримата стрелци е говорил руски, останалите четирима не знаят езика. Твърди се, че са арестувани 11 души, не се знае какви са останалите седем.

„Арестуваните били задържани в Брянска област и от бойци на чеченския полк „Ахмат”. По непотвърдени данни азербайджанецът, който притежава концертния комплекс „Крокос” е женен за внучката на азербайджанския президент Алиев”, обясни бившият кореспондент в Москва.

„Таджиките са най-бедната част от хората, които отиват да работят в Русия, интересен факт е, че са имали руски паспорти”, каза журналистът. 

Расте броят на жертвите след терористичното нападение в Русия (ОБЗОР)

На днешния ден се навършват 5 г. от падането на последния бастион на „Ислямска държава”. Възможно е да се търси връзка с атентата, смята анализаторът Владимир Чуков.

„Собственикът на концертния комплекс е азербайджанец. Неговият син е известен певец… Оръжието на атентата са автоматични пушки. Съобщението на „Ислямска държава” християните са наречени с едно силно негативно обръщение”, каза още той.

Чуков прави връзка между отделни елементи, които по думите му, показват ясния почерк на „Ал Кайда”.

Епицентърът на „Ислямска държава” 2015-2019 г. беше Сирия-Ирак. Сега ИДИЛ е решила да възстанови халифата, каза Чуков. Според него Москва не успя да разбере какво се случи при изтеглянето на САЩ от Афганистан, когато беше отворена „кутията на Пандора”, допълни арабистът.

ВСИЧКО ЗА КЪРВАВАТА АТАКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase