„След смъртта на баща ми отношението на съпругата му беше „Разделяй и владей””, обясни Мария

Ексклузивно в „На Фокус” говори едно от децата на Мартин Божанов-Нотариуса – Мария. Пред NOVA тя обяви, че след смъртта му получава заплахи.

„Единият човек, който ме заплаши,работи в комплекса на баща ми. Подала съм жалба.Той се представи за бивш служител на реда и ми каза, че аз съм следващата. Другата заплаха е индиректна от трети лица, които ми заявиха, че съм заплашена от адвокатите на съпругата на баща ми – Гергана Грънчарова”, обясни Мария.

Магистрат от Луковит и апелативен съдия - притискани от Нотариуса

„Искам да разкрия една истина за събитията, които се случват след смъртта на баща ми. Искам да покажа какви са нещата и действията, които се предприеха срещу мен, моите братя и сестри. Ние сме пет деца от четири различни съпруги. Въпреки това поддържах постоянен контакт с баща си през годините. Като всяко нормално семейство сме се карали, обичали, карали, обичали. Най-травмиращото за мен в цялата ситуация е, че месец преди убийството му се скарахме и си бяхме сърдити. През януари не се бях чувала с него. Преди Нова година се чухме за последно”, сподели дъщерята на Божанов.

Претърсиха над 20 адреса след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса (ОБЗОР)

И допълни, че е знаела, че баща ѝ се занимава с търговска дейност. „От малка знаех, че има заведения, ресторанти, хранителен магазин и пекарна. В момента информацията, която излиза не мога да я коментирам, защото не познавам баща си в тази светлина. За мен това са инсинуации на медиите.Не мога да коментирам за престъпната дейност, защото не съм виждала нещо подобно през годините”, поясни Мария.  

Тя направи коментар и относно нашумелия таен клуб на Божанов, за който се твърди, че са влизали подбрани съдии и прокурори.

„Посещавала съм го като малка, учех наблизо и след училище ходех често до 16-годишна. Израснала съм там. Не мога да кажа дали съм виждала подобни лица вътре, защото бях малка. Всъщност, не съм виждала много хора вътре, бяхме си просто ние. Не съм виждала никога предаване на пари. Баща ми беше естет, харесваше красивото и обичаше да прави места, в които просто да си стои. Не смятам, че името има нещо общо с това, което в момента се изкарва. За мен това не е баща ми. Всеки един човек изгражда образ за родителите си. Познавам го в съвсем различна роля като съвсем различен човек – весел, обичащ живота.”, допълни Мария.

„Трагедията, която сполетя нашето семейство е много по-шокираща от това в медиите. Голям тормоз е всеки ден да четем неща, които граничат с абсолютна лудост. Не мисля, че обикновеният човек си дава сметка за това”, каза още дъщерята на Мартин Божанов.

ЕКСКЛУЗИВНО: Разследване на NOVA отпреди 20 години разкрива първите измами на Нотариуса

Относно разследването на NOVA за първите измами на Божанов, Мария обясни следното: „Изгледах репортажа за лелята на баща ми, за която се твърди, че е изхвърлена от дома ѝ. Това не е истина. Тя почина в апартамента си”.

И допълни, че според нея разследването около смъртта на баща ѝ не е обективно. По думите ѝ Божанов не е бил заплашван.

На въпрос как е научила за убийството, Мария разказа следното: „Мои приятели видели в новините и ми се обадиха. Баща ми се е прибирал вкъщи. След като се забавил, съпругата му е пуснала камерите, които гледат към паркоместата им. Видяла е тялото му на земята и веднага е хукнала натам. Звъннала е на 112, като е мислела, че му е прилошало. През цялото време с нея е била и малката ми сестра.  Баща ми трябваше да пътува на 3 февруари извън България. Някой е знаел, че е трябвало да пътува и е побързал да извърши престъплението”.

Сотир Цацаров: Не познавам Мартин Божанов, никога не съм го виждал

Относно отношенията си с Гергана Грънчарова, Мария разказа следното: „Познавам я от 13-годишна. Тя работеше в SS клуб. После се отдели, не я бях виждала няколко години и след като се събраха отново комуникацията ни беше нормална до смъртта на баща ми. След това положението беше „Разделяй и владей” от нейна страна и още няколко членове на моето семейство. Опита се да настрои мен и братята и сестрите ми един срещу друг. Извърши незаконосъобразно действие – опита се да стане едноличен собственик на дружество на баща ми и да постави неин човек като управител. Опитаха се да използват баба ми, за да ме манипулират чрез нея, защото знаеха колко важна беше тя за мен. Живеехме заедно след трагедията, но като видяха, че не поддавам, баба ми се върна при Гергана. Оттогава нямаме комуникация, само сме си писали".

„Не толерирам такива неща. Живеем в правова държава, в която има закони, които трябва да се следват. Затова излязох да говоря. Може би неговата съпруга смята, че ние сме недостойни и тя има право на всичко, но това не е начинът. Не казвам, че тя прилага натиск, но го усещам така", заключи дъщерята на Мартин Божанов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Дни по-късно позиция до NOVA изпрати и вдовицата на Мартин Божанов - Гергана. Ето и пълния ѝ текст, без редакторска намеса:

С настоящото писмено становище, изразявам и моля да представите, съгласно чл. 10, ал. 1, т. 7 и чл. 18 от Закона за радиото и телевизията, моята позиция по изложените твърдения на Мария Божанова от участието в цитираното телевизионно предаване.

Предприех законна процедура по провеждане на събрание на наследниците на съпруга ми Мартин Божанов, до всеки от които, включително Мария, беше изпратена писмена покана с достатъчен срок за реакция. Наложителни са решения по организационни въпроси и макар услужливо да се обсъжда единствено какво има да се получи, съществуват множество текущи разходи, които обслужвам само аз и оптимизирането им е свързано с активни действия от страна на наследниците, които явно в момента се състоят в търсене на медийно внимание. Не смятам, че зрителите на Нова ТВ се интересуват от лични отношения и се извинявям, че ефирното време се запълва с подобни теми.

Направих неуспешни опити за организиране на срещи, в които спокойно да се обсъдят всички въпроси и гледни точки и да се вземат общи решения, но предварителните уговорки впоследствие не се спазваха и преминаха във форма на съдебни спорове.

Аз, моите две деца и майката на Мартин сме в дълбок траур и не желаем да взимаме участие в телевизионни предавания.

Моля за разбиране и уважение от страна на медиите и аудиторията, че зад всяка смърт стои личната трагедия на близките. Тя е ежеминутна и е по-силна от злободневието, от разочарованието от липсата на защита срещу посегателството над човешкия живот и от сензацията в обществения отзвук, които убийството на един човек – син, съпруг и баща за нас, предизвикваха.

С уважение: Гергана Божанова

 

 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase