Хората се оплакват, че той ги тормози системно

Близо 100 семейства от жилищен блок в столичния квартал „Обеля” се страхуват за живота си заради свой съсед. Преди време мъжът подпали двата асансьора в блока и вдигна на крак всички свои съседи.

След репортажа на NOVA тогава стана ясно, че палежът се разследва, но докато резултати и мерки от институциите още се чакат, мъжът действа - отправя заплахи за убийство и чупи коли.

Палежи в блок: Жители на квартал в София се оплакват, че са жертви на постоянен тормоз

„Той винаги е гледал в земята, винаги ходи бързо, с шапка на главата”, разказват съседи.

„Много пъти съм го чувала да казва на своята майка, че оттук жива няма да излезе, че ще я убие. Когато той запали асансьорите, аз го видях със собствените си очи и побягнах”, разказва свидетелка.

„Отвътре се чу как казва: „Ще взема ножа и ще ги изколя тия”. Това е психически тормоз – дни, месеци наред”, казва друг съсед.

Полицията и пожарната познават добре адреса на блока, в който близо 100 семейства се страхуват да спят в собствените си домове.

„На два-три пъти го засичам – пред мен се качва, слиза, асансьорът и копчетата горят. Пъха салфетки и ги пали. След това запали таблото с кабелите на всички телевизии. Ако не е бил комшията от първия етаж, сме щели да изгорим като факли”, казва Ангел Илиев.

Няколко дни след палежа на асансьорите хората се принудили сами да си бъдат охрана, за да не бъдат подпалени отново. Райчо Стоименов разказва, че около месец по-късно въпросният съсед започнал да ги заплашва в близкия магазин.

„Казваше: „Сега ще видите какво ще се случи, ще ви наръгам, ще ви запаля, идиоти, целият блок ще изгори, ще ви лежа”. Тръгна към мен с бърза крачка и аз в паниката си реших да не му отвръщам, а да вляза в магазина. Той започна да ме заплашва и там”, разказва Стоименов.

След сигнал до 112 полиция идва на мястото, претърсва мъжа, открива нож в него и го разпитва. След това го пуска да се прибере в дома си. Там се опитва да го открие и екипът на NOVA, за да чуе неговата гледна точка и тази на родителите му. До ден-днешен те отказват да разговарят с нас.

От съседи знаем, че мъжът продължава да се разхожда необезпокояван. Всяка сутрин като дребно напомняне някой съсед намира по колата си изненада.

Срещаме се с адвоката на семейството на Иван Владимиров-Нав – психологът, който беше застрелян от съсед.

„Абсолютно нищо не се е променило. За жалост такива сигнали, междусъседски свади и т.н. има постоянно и мерки не се взимат. За съжаление очакваме поредната ескалация”, казва адвокат Георги Радков.

„Това, което ние наблюдаваме, е, че още в началото, в зародиш на проблема въпреки подаваните жалби няма резултат. И липсата на този резултат съответно обезверява гражданите, че нищо не може да се случи. И те не подават повече сигнали, не съдействат на органите на реда, а пък самият извършител се окуражава. И ескалацията там започва - било то от словесни нападки, стига се до вадене на ножове, използване на оръжия. Друго нещо, което ми прави впечатление от органите на реда е, че се казва на гражданите: „Той не е добре човекът”, намеквайки за ментални проблеми. „Пазете се от него”. Да, обаче органите на реда- те трябва да се грижат този ред да се спазва. Вместо да се дават насоки гражданите сами да се пазят - те трябва да ги предпазят, като напишат просто една докладна до съответния прокурор, който може да инициира производство, за да установи дали наистина този човек има ментални проблеми, да бъде поставен под запрещение и неговият попечител да отговаря за неговите действия. И по този начин считаме, че още в началото би има един възпиращ ефект”, заяви адвокат Радков. 

Хората в този блок без да искат до болка познават закона, но някак не могат да разчитат на него. Знаят, че преписките се бавят при полицаите, а прокуратурата влачи разследването месеци наред. През това време съседът им е с отвързани ръце.

Екип на NOVA потърси коментар и от полицията.

„Ние не можем да лишаваме от свобода хора въпреки очакванията на обществото, че полицията може да го прави. Заради претоварването, огромната бумащина, един редови полицай, каквито в случая се явяват кварталните, е смачкан от задължения. Някои от тях, откровено мога да кажа, са непривични и безсмислени, което пречи той да е пълноценен в останалата си работа. Ще ви дам съвсем прост пример – 91 закона в държавата ни принуждават да извършваме, ще ги нарека услуги, на други министерства и държавни агенции. Аз не смятам, че това е нормално, при положение че всички тези агенции и министерства разполагат с щатни служители, призвани да извършват точно това, което ни се разпорежда ние да правим вместо тях”, заяви Илия Кузманов, Синдикална федерация на служителите в МВР.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase