Според него със сигурност ще има парламентарни избори, но не е сигурно, че ще има служебно правителство

Риск от конституционна криза няма. Разпоредбата на ал.3 на член 111 от Конституцията повелява, че правителството, което е в оставка ще прекрати своите правомощия до избора на ново редовно или назначаването на служебно. Във всички положения ще имаме правителство, което изключва възможността за конституционна криза. Това коментира в предаването „Здравей, България” по NOVA Орлин Колев, експерт и преподавател по конституционно право.

Президентът обяви кога и на кого ще връчи третия мандат

Той добави, че алинея 5 на член 99 възлага на президента две задължения. „Едното е по образуването на служебно правителство, другото задължение е да насрочи парламентарни избори в двумесечен срок”, уточни Колев.

Минчев: Заявките на ИТН бяха, че ще върнат мандата неизпълнен

Според него със сигурност ще има парламентарни избори, но не е сигурно, че ще има служебно правителство.

По думите му всички кандидати за премиер, според новостите в Конституцията, са изправени пред риск за несъвместимост. „За омбудсмана и заместник-омбудсмана съществува изискване да не заемат друга държавна длъжност. Така или иначе ще бъдем изправени пред обективна невъзможност за изключване на тази несъвместимост”, каза той.

„По отношение на несъвместимостта, най-чистата хипотеза е председателят на НС. Тогава няма несъвместимост, защото той ще прекъсне мандата си като народен представител, докато заема длъжността”, допълни Орлин Колев.

 Конституционалистът уточни, че от партията получила третия мандат зависи дали изборите могат да бъдат след европейските. Той припомни, че Конституцията не предвижда срок, в който парламентарната група следва да върне мандата.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase