Информацията се обработва от фармацевт и започва търсене на възможности за осигуряване на медикамента

Ново мобилно приложение помага на пациентите, които търсят лекарства в аптечната мрежа. 

Каква част от цената на лекарствата за сърце ще заплаща НЗОК

"Намери своето лекарство“ – така се казва новото приложение, което освен на пациентите – ще е в помощ и на общопрактикуващите лекари. Чрез него всеки ще може да алармира при липсващ медикамент. В изминалите 5 години от асоциацията за паралелна търговия с лекарства приемаха сигнали на сайта си, а от днес – и през мобилен телефон. С отговор до 48 часа.

Дефицитът на инсулин: Защо има недостиг на лекарства за диабетици

Равносметката: получили са над 2300 сигнала. При 40 на сто от асоциацията са намерили медикаментите в някоя аптека или склад в страната. Ако обаче лекарството го няма в страната, пациентите ще бъдат пренасочвани отново към техния лекуващ лекар – за да не се лутат повече.

През 2005-a Христина Николова получава шанс за нов живот – след трансплантация на бъбрек. В следващите 19 години води друга борба – да се снабди лекарства.

"Това са медикаменти имуносупресия, която трябва да се пият всеки ден – не може да се пропуска прием, тъй като може да се стигне до отхвърляне на присаден орган. Миналата седмица направихме поредна анкета в групата и се оказа, че само за 2 дни 60 човека написаха, че няма различни медикаменти", обясни тя.

За да спре лутането по аптеки, две лекарствени асоциации създадоха мобилно приложение за подаване на сигнали. "Той посочва лекарствения продукт – няма значение дали е на латиница или на кирилица, ще посочи своя телефон, ще посочи своето населено място", посочи Оля Василева.

И до 2 дни би трябвало да знае къде у нас – в аптека или склад, възможно най-близо до него –медикаментът е наличен. "Ние 41% от лекарствата ги намираме – други обаче 59 не успяваме поради редица причини – дали е заради производствен проблем и временно преустановен внос, дали е заради трайно преустановен внос и дерегистриран продукт", обясни Боряна Маринкова.

В случаите, когато лекарството го няма у нас, пациентите ще бъдат уведомени по телефон
Призивът е да не се доверявате на интернет търговци.

За лекарите също има ползи от подобно приложение. "Аз лично разглеждам това като първа стъпка. Ако трябва да ви изброявам всички неудачи, които срещаме с изписването на лекарствата и съответно намирането на тези медикаменти в аптечната мрежа – едва ли ще ни стигне този репортаж", смята д-р Николай Брънзалов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase