Според него избори 2 в 1 биха били възможни, ако указът на президента е издаден до 9 или 10 април

Избори 2 в 1 биха били възможни, ако указът на президента е издаден до 9 или 10 април. Това коментира в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS Цветозар Томов, зам.-председател на ЦИК.

Той уточни, че ЦИК е обявила открита процедура за евроизборите по отношение на софтуера и логистиката на машинното гласуване.

Главчев има пет дни, за да представи състав на кабинет

„Ние трябва да приемем, че 1 - 2% от машините, които се използват в изборния ден, дават някакви дефекти. Проблемът с хартията се дължеше на обстоятелството, че съществуваше проблем за печатницата на БНБ. По закон тя трябваше да нанесе допълнителни защити на хартията за бюлетините, но нямаше възможност да работи с рула хартия, чиито шпули са половин инч. Доколкото ми е известно, има изгледи този проблем да бъде разрешен за предстоящите избори”, каза той.

„Трябва да се въздържаме от практиката да променяме изборното законодателство в навечерието на вот. Това поражда множество конюнктурни страсти. Изборният кодекс вероятно трябва да бъде отворен и да бъдат обсъдени - максимално широко, необходимите промени в него. Това обаче трябва да става не в навечерие на избори, а след тях”, каза Томов.

Според него страховете, че отчитането на машинния вот крие по-сериозни рискове за злоупотреби, отколкото ръчното броене, са прекалени.

По думите му същественото предимство при машинното гласуване е, че няма недействителни бюлетини. „При положение, че доста български граждани изпитват недоверие към машинното гласуване може би е добре да не се извършват резки действия в това отношение. Аз не виждам друг проблем при машинния вот, освен недоверието на доста избиратели”, каза той. Томов уточни, че според него няма основание в това.

Заместник-председателят на ЦИК уточни, че системите за оптично сканиране, или така наречените сканиращи устройства, са по-добри от настоящите машини. „Изглежда прекален лукс да притежаваме едните и другите преди да сме изразходвали технологичния срок за експлоатация на тези, които имаме в момента”, каза той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase