Вижте историите на няколко репортери, напуснали страната заради репресии

Нова държава и нов дом за Екатерина Фомина. За две години руската журналистка е живяла в три държави и е сменила седем апартамента в опит да избяга от хватката на Москва. За съжаление обаче, разстоянието не винаги означава безопасност, разказват от Voice of America (VOA).

„Продължавате да се чувствате заложник в техните ръце, защото те могат да влияят на живота ви, могат да ви преследват дори без да сте там“, споделя тя.

Докато украинската столица Киев е бомбардирана, Москва налага строги закони за медиите, които отразяват инвазията.

Както е установила Екатерина, при неспазването им, следват строги присъди, включително затвор. Руски войник разказва на репортерката, че е убил украински цивилен гражданин. Вследствие на репортажа, който тя прави, руските власти я разследват за разпространение на невярна информация за армията. Ако бъде осъдена, тя може да получи присъда от 10 години затвор.

Юридическият тормоз е само една от трудностите, свързани с живота и работата в изгнание.

В Русия осъдиха журналист на 7 г. затвор заради критика срещу нахлуването в Украйна

Дори извън Русия, Екатерина не иска да споделя публично къде се намира. Тя се опасява да не бъде следена и подложена на физически тормоз, подобно на други изгнаници. „След тези две години в изгнание, просто осъзнаваш, че няма държава и място в света, към което да принадлежиш“, казва журналистката.

В Берлин, това, което подкрепят репортерите, които се намират в това положение, е Европейският фонд за журналисти в изгнание. В Германия и в цяла Европа се наблюдават случаи на съдебен тормоз, заплахи към семействата, а в крайни случаи дори отравяния.

Управляващия директор на фонда Пенелопе Уинтерхагер подозира руското правителство. „Те не искат репортерите повече да отразяват случващото се. Искат да ги сплашат. Ако хора влизат с взлом в апартамента ви, ако знаете за случаи на отравяния, ако не можете да се разходите навън без охрана, след известно време всичко това започва да ви кара да се страхувате“, казва тя.

Живеещата в Берлин Катерина Абрамова от „Meduza“ казва, че в Москва отдавна използват тази тактика. „Илюзия е, че когато не сте в Русия, сте в абсолютна безопасност. Нейният екип е станал свидетел на кибератаки, опити за хакерски атаки, както и блокиране на новинарския им уебсайт.

„Свободата на информацията като цяло става все по-трудна. И винаги има нещо като „хвани ме, ако можеш“. Винаги се опитваш да заобиколиш блокадите“, казва журналистката.

Нито руското посолство в Берлин, нито руското Външно министерство коментират ситуацията, допълват от Voice of America.

Марина Овсянникова: Всеки човек може да разбере - Путин уби Навални

За репортерката в изгнание Екатерина, постоянната нестабилност и изолация се отразяват зле. „Формално живея в чужбина, но психологически живея някъде между Русия и Украйна, вероятно на бойното поле“, споделя тя.

Екатерина намира утеха в кучето си Купър и в това, че репортажите и за последиците от руската инвазия в Украйна допринасят за едно по-добро бъдеще. Въпреки това, травмата е оставила своят отпечатък. „Не чувствам нищо и личният ми живота на пауза. На 24 февруари 2022 година животът ми просто спря“, разказва жената.

В допълнение към тази картина е и смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални. Трагичният му край подчертава случващото се с онези, които се противопоставят на Путин, казват от VOA.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

 
Източник: Voice of America