Вижте как всеки желаещ може да се включи в кампанията

Кампанията на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) "Ние броим врабчетата" тази година ще се състои на 27 април, събота. Броенето ще ни помогне да установим численостите, в които се срещат тези градски птици, местата за живот, които предпочитат и кой вид врабчета преобладава у нас, казват от организацията в съобщение на своята интернет страница. Врабчетата намаляват за последните 10 години и са с 30% по-малко, посочват още от БДЗП.

Всеки може да се включи в преброяването на врабчетата, които забележи навън. Нужни са само 10 минути, отбелязват също от БДЗП. За целта се изисква регистрация, с която да бъде отбелязано мястото, където човек се намира, както и броя врабчета, които вижда. Преброяването ще се състои между 9:00 до 12:00 ч. 

През октомври миналата година БДЗП представи данни от 19-годишно проучване на състоянието на широкоразпространените видове птици. Оценката на специалистите бе, че през 2022 г. общият индекс на птиците намалява с 13%, а през 2023 г. – с 14%. Сред намаляващите видове са и домашното врабче и селската лястовица.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Борислава Бибиновска, БТА