Има ли спад в търсенето на специалисти?

След 15 години на постоянен растеж, как се е развил софтуерният сектор у нас през последната година? Каква част от брутния вътрешен продукт на страната генерира той и продължава ли да осигурява работа на още служители, след като в него са ангажирани вече близо 60 хиляди души?  Отговор потърси Ева Костова в рубриката „Числата на седмицата”.

Миналата седмица ви показахме кои са най-търсените професии у нас в момента. С изненада установихме, че нуждата от специалисти в един от най-силно развиващите се сектори през последните години – този на информационните и комуникационни технологии, вече не е толкова голяма. Данните все още са предварителни и са на Асоциацията на софтуерните компании у нас. Събрани са от над 5300 фирми, чиито приходи са предимно от дейности свързани със софтуер. От 2011 г. приходите в сектора са се увеличили осем пъти, като 85% от тях, са от износ на софтуерни продукти и услуги. Най-високият ръст е отбелязан преди две години. Макар и значително по-нисък да е той през миналата, това определено не важи за прихода, който продължава да расте.

В началото на развитието на сектора у нас той генерира 1% от БВП. През годините процентът не спира да расте, като най-големият скок е през 2021 г. Миналата година достига 4 и половина и това е неговият абсолютен рекорд досега, а софтуерните услуги затвърждават мястото си на най-печелившия вид услуги за българската икономика.

За да проверим малко ли е това или много, ще се сравним с останалите държави в Европейския съюз. Изчисленията, които правят от "Евростат", са малко по-обширни и обхващат всички информационни и комуникационни технологии. Според тази класация най-голяма част от БВП за страната си тези технологии генерират в Кипър – близо 8,5%, и то само от предоставянето на услуги. Втора е Малта, а България е на трета позиция. Последните три места са за Италия, Испания и Гърция, с малко над 3%. Макар и на шеста позиция в общата класация, Унгария пък е държавата, която генерира най-много от производството на продукти в сектора.

Какво обаче печелят от всичко казано дотук служителите в сектора и какво - държавата? По данни на бранша у нас той дава хляб на над 58 хиляди души, което представлява близо 2% от работната сила в България. Само за 2022 г. разкритите нови работни места са над 8300. Отново по техни изчисления едно работно място в сектора генерира от данъци и такси три пъти повече от средното за страната. Очакванията са тези данъчни постъпления в бюджета на страната за миналата година да бъдат над 2 милиарда лева.

Според Европейската статистика за 10 години секторът е увеличил служителите си с близо 60%, което представлява 4,5% от всички работещи граждани на ЕС. В сектора е ангажирана най-голяма част от населението на Швеция, а България е под номер 23. Тук обаче идва ред на изненада, която ни осигурява едно първо място. То е за най-голям дял жени, работещи в сферата. На фона на средно 19% за останалите страни членки, уа нас над една четвърт от работещите в сектора на информационните и комуникационни технологии са жени.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase