Същото се случи и с доходността по облигациите

Щатският долар поскъпва рязко, доходността на американските облигации се повишава, а фючърсите на фондовите индекси на „Уолстрийт” бележат солиден спад след по-силното от очакваното ускоряване на инфлацията в САЩ през март. Това намалява вероятността за скорошно първо понижение на лихвите от страна на Федералния резерв.

Индексът на потребителските цени (CPI) на САЩ се повиши през изминалия месец с 3,5% след растеж с 3,2% през февруари и очаквания за инфлация от 3,4 на сто, като в същото време основната инфлация остана на ниво от 3,8% при прогноза за забавяне до 3,7%. Това изглежда парира част от пазарните очаквания за първо понижение на основната лихва на Фед през юни и юли, като след силните данни финансовите пазари вече оценяват само две намаления на лихвата до края на годината.

Дигиталните валути: Все повече държави напредват с цифровите си парични версии

Търговците на фючърси на федералната фондова лихва на Фед вече очакват общо понижаване на основната американска лихва с 43 базисни пункта до края на 2024 г., което е спад от 67 пункта преди данните за инфлацията и означава евентуално съкращаване на лихвените ставки само на два пъти с по 25 базисни пункта.

В резултат на това индексът на долара спрямо останалите водещи валути поскъпва с 0,7% към 104,83 пункта. В същото време щатският долар се повиши към 152,48 йени за пръв път от 1990 г. насам, което може да засили очакванията за предстояща японска интервенция на валутния пазар в подкрепа на азиатската валута.

Намаляващите шансове за първо понижение на американските лихви в близките месеци води и до рязко повишаване на доходността на американските държавни облигации. Тази на 10-годишните книжа на САЩ скочи над 4,5% за първи път от шест месеца насам.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase