Тел Авив е обмислил няколко възможни отговора на нападението

Израелската армия обеща да отвърне на масираната и безпрецедентна атака на Иран. Това стана ясно след две заседания на израелския военен кабинет в рамките на 24 часа. Решението за отговор на иранското нападение от нощта срещу събота е взето въпреки призивите на много партньорски страни да се избегне разрастване на конфронтацията в Близкия изток.

Тел Авив е обмислил няколко възможни отговора на атаката, като според израелски медии се търси такъв, който да е болезнен за Иран, без да предизвика регионална война. Някои от вариантите могат да бъдат приложени незабавно.

Президентът на Иран: Всяко действие срещу интересите ни ще бъде посрещнато с тежък отговор

„Искам да благодаря на всички наши международни партньори, които се противопоставиха на агресията на Иран. Нападението на Иран създаде нови възможности за сътрудничество в Близкия изток. Ние внимателно оценяваме ситуацията. Оставаме в най-висока степен на готовност. Иран ще понесе последствията от своите действия. Ние ще изберем съответния отговор”, каза Херци Халеви, началник на Генералния щаб на израелската армия.

Военновременният кабинет на Израел вече заседава два пъти, откакто Иран изстреля над 300 дрона и ракети към страната. Военните казаха, че са изложили на политическото ръководство редица варианти за действие. Международната общност се опитва да окаже натиск на израел да не разпалва допълнително конфликта. Но същевременно се готви за най-лошите варианти. Директорът на Международната агенция за атомна енергия каза, че се тревожи от евентуален удар по ядрените обекти в Иран.

"Разбира се, че винаги съм притеснен за такава възможност. Мога да ви кажа, че инспекторите на Агенцията в Иран, бяха известени от тяхното правителство, че всички ядрени обекти в страната, ще бъдат затворени от съображения за сигурност. Очакваме от утре да подновим работа там. Винаги призоваваме за максимално сдържане. Точно обсъждахме нуждата да бъде избегната на всяка цена физическа атака срещу което и да е атомно съоръжение. Не само в Иран или Близкия изток", заяви Рафаел Гроси, директор на МААЕ.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase