Разказва „Дойче Веле”

През 2022 година светът е изразходвал 2,2 трилиона долара са за военните. Войната в Украйна ускори глобалната надпревара във въоръжаването, а новите конфликти, като войната в Газа например, ще продължат да засилват световните военни разходи. Производството на танкове, кораби, бойни самолети и боеприпаси се увеличава. Това е лоша новина и за нас, и за климата.

Данните за въглеродните емисии на военните са наистина оскъдни. Докладите до ООН на петте страни с най-големи военни бюджети се смятат за лоши. Индия - втората най-голяма армия по размер на войските, изобщо не дава никакви данни за емисиите.

„Не можете да мислите за ефективно управление на емисиите на парникови газове, ако не знаете какви са те”, казва Линдзи Котрел, която работи в Обсерваторията за конфликти и околна среда. „Имаме много ограничени познания. Правителствата трябва да признаят важността на това”, казва тя.

Проблемът датира от протокола от Киото - споразумение за климата, прието през 1997 г. С него военните по света бяха освободени от декларирането на своите емисии.

След това дойде Парижкото споразумение през 2015 година, което остави на правителствата да решат как и къде да намалят своите емисии, а военното отчитане отново не беше задължително.

Ето защо днес ние нямаме представа колко замърсяват армиите по света.  Но знаем, че проблемът става все по-сериозен.  

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:30 ч. и сряда от 22:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase