Работници успяха да премахнат 1,5 милиона тона отпадъци от сметище в мина

Една от най-бедните страни в света, Зимбабве, се бори с недостига на електроенергия. Работници успяха да премахнат 1,5 милиона тона отпадъци от сметище в мина и изградиха слънчева електроцентрала в страната. Електроцентралата генерира 4,4 мегавата електроенергия на час. Така е решен един от проблемите с недостига на електроенергия и в същото време е избегнато изсичането в дървета, посочват от Voice of America (VOA).

Според един от мениджърите на соларния проект, Таурай Данда, сега отпадъците не отиват в близката река. Вместо това се съхраняват на сметището, а водата се рециклира за използване в мината.

Колко е важно производството на тютюн за икономиката на Зимбабве

Не само еколозите приветстват проекта. 23-годишна майка е един от местните жители, наети да почистват слънчевите панели. „Животът ми се промени. Вече мога да плащам училищните такси на детето си“, казва тя.

Зимбабве е изправен пред проблеми с доставката и достъпа до електроенергия. Недостигът се задълбочава и поради сушите в региона. Затова слънчевите електроцентрали могат да посрещнат енергийните нужди чрез използване на чист и възобновяем енергиен източник, предава Voice of America (VOA).

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

 

      

Източник: Voice of America (VOA), dariknews.bg