Бившият външен министър коментира, че европейската интеграция на региона е изключително важна

Страните на Западните Балкани имат нужда от Европа, но и Европа има нужда нужда нашия регион. Това заяви бившият министър на външните работи Мария Габриел в реч на Виенския икономически форум.

Мария Габриел към посланиците: Благодаря за подкрепата в постигането на конкретни резултати за България

"Събитието се превърна в традиция не само в икономическия, но и в политическия и обществен живот на Европа", каза Габриел и добави, че през изминалите две десетилетия форумът е имал водеща роля в насърчаването на икономическото сътрудничество.

"Вярвам, че ние разбрахме, че връзките между нашите страните не се основават само на икономическите интереси, а най-вече на споделените демократични ценности, които са в сърцето и на Виенския икономически форум", отбеляза тя.

Габриел: Първата в историята ни Външнополитическа стратегия може да е гарант за устойчивост в политиката на България

Габриел каза още, че през последните години светът се е променил по безпрецедентен начин, което е наложило приемането на амбициозни мерки в отговор на новите предизвикателства. 

Бившият външен министър коментира, че последиците от пандемията COVID, агресията на Русия срещу Украйна и ескалиращият конфликт в Близкия изток са дестабилизирали демократичните устои на обществата и са поставили развитието на световната икономика пред сериозни предизвикателства.

С официална церемония отбелязаха приемането ни в Шенген по въздух и вода

"Войната срещу Украйна на практика сложи край на близо 80 години мир в Европа. Ние остро осъдихме руската агресия и подкрепихме Киев по всички възможни канали – политически, дипломатически, хуманитарни", заяви Габриел.

Тя е категорична, че трябва да се работи за деескалация на напрежението в Близкия изток и да се адресират хуманитарните нужди на населението в Ивицата Газа.

"Рисковете, които съпътстват тези конфликти, имат отражение не само върху пряко засегнатите страни, но и върху целия ЕС, върху глобалната сигурност и икономика. Гарантирането на международен ред, основан на правила, зачитането на суверенитета и правото на народите да се самоопределят, е нещо, което е фундаментално за нас и от което не трябва да отстъпваме", каза още Габриел.

Бившият външен министър коментира, че европейската интеграция на региона е изключително важна и обърна внимание на последното решение, което беше прието за Западните Балкани.

"Говорим за инфраструктура, за свързаност, които биха могли да имат реално добавена стойност. Вярвам, че това е нещо, което можем и трябва да реализираме заедно. В този контекст също би ми се искало да говорим за общи приоритети на региона", заяви Габриел и подчерта, общият приоритет на България и Румъния за влизането в Шенген със сухопътните граници като следваща стъпка.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС