Тя е резултат от изследване на Национална мрежа за децата

Добър 3.59. Такава е оценката за държавата по отношение на грижата ѝ към децата и семействата. Оценката се дава всяка година от над 3 хиляди души - експерти, родители и ученици. Според изследването на Национална мрежа за децата е нужна спешна реформа в детското здравеопазване, социалната грижа и синхрона между институциите.

Бръснар се извини публично - взимал повече на деца със СОП

Илияна Картулева е в осми клас на Езиковата гимназия "Симеон Радев" в Перник. Днес излезе от класната стая и дойде в парламента, за да представи пред институциите проблемите на децата със специални образователни потребности. „Често те биват пренебрегнати, често не се говори за това. Трябва да се говори изключително много на тази тема, за да разберат повече хора, да започнат да го приемат като нещо нормално, да играят малките деца с тях, за да не се чувстват отхвърлени от обществото”, смята Илияна Картулева. Брат ѝ е с лека форма на Детска церебрална парализа. Опитът на ученичката и оценката на Националната мрежа за децата показват, че има още много работа пред институциите, преди  и той. и другите като него да бъдат интегрирани.

„Тази година Национална мрежа за децата поставя най-високата оценка на държавата в политиките за децата и за семействата с деца в България в цялата 13-годишна история на нашия мониторингов доклад. Оценката този път е добър. Преместихме се от тройката, макар и едва с 9 стотни”, обясни Георги Еленков. Все още страната ни е далеч от отличен. „Би трябвало да се радват политиците на тази оценка, защото все пак ние продължаваме да имаме деца, живеещи в бедност. Нямаме детска болница, детското здравеопазване е в много критично положение. Имаме сериозни проблеми с много други сфери като закрилата на децата и детското правосъдие”, отбеляза изпълнителният директор на Националната мрежа за децата Георги Богданов.

Какво е отношението към "различните" деца

За поредна година България остава без приета Национална стратегия за детето, която е основата на цялостната подкрепа за децата и семействата.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase