Очакваме по-малко черен пиар и повече идеи за бъдещето на страната, каза президентът

Очаквам в предстоящата кампания за избори за Европейски парламент да чуем съдържателен дебат за бъдещето на Европа. Нека всеки, който претендира да представлява България в ЕП, да заяви ясни позиции за това как ще допринася за прогреса на целия ЕС, но и за защитата на нашите национални интереси по големите теми. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев.

Той добави, че кампанията за избори за национален парламент не трябва да заглушава и измества напълно дебата за бъдещето на Обединена Европа. „Това е изключително важно за България”, каза той.

Радев в Азербайджан: Директна авиолиния София-Баку и договори за партньорство

Радев уточни, че общество очаква съдържателен политически дебат. „Очакваме по-малко черен пиар и повече идеи за бъдещето на страната. Всяка партия трябва да заяви как вижда това бъдеще, кмак ще направи България по-успешна и защо иска властта. Крайно време е дневният ред на партиите да се срещне с дневния ред на обществото. То очаква от политиците конкретни отговори как ще бъдат решени наболелите проблеми”, каза още държавният глава.

Той уточни, че очаква ЕС да се ангажира по-активно с утвърждаването на принципите на демокрацията и спазването на човешките права, на правовата държава в страните от Западните Балкани, които са заявили своите амбиции за присъединяване към ЕС.

"Днес, в Деня на Европа, нека си пожелаем ЕС, който още по-активно се ангажира и допринася още по-ефективно за развитието на държавите членки, който продължава да гради своето единство върху принципите на демокрацията и мира", коментира Радев.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили и вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха цветя пред Паметника на Незнайния воин в столицата по повод отбелязването на 79-ата годишнина от победата над нацизма във Втората световна война.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase