Инцидентът стана във Враца преди месец

Изписаха 2-годишното дете, простреляно в главата във Враца и транспортирано с хеликоптер до София. След месец лечение в "Пирогов" момченцето се прибира у дома, съобщават на сайта си от най-голямата спешна болница у нас. В края на април детето беше изведено от реанимация. 

„Хубавата новина е, че един нелеп нещастен случай с много малко дете, който можеше да завърши трагично, завършва с положителен резултат”, отбеляза директорът на УМБАЛСМ  „Пирогов” Валентин Димитров. По думите му детето ще има нужда от продължаваща терапия, за да може да се компенсират дефицитите, в следствие на травмата. „Вярваме, че всичко ще се развие правилно, и това дете ще израсте като един здрав гражданин”, допълни Димитров.

Вечерта на 13 април хеликоптер транспортира по спешност детето, което беше простреляно с въздушна пушка. В момента, в който състоянието му позволи, екипът на проф. Николай Габровски го оперира по спешност. Неврохирурзите извадиха проектила, преминал през едната мозъчна хемисфера на детето. Това спомогна състоянието му да се стабилизира по-бързо.

Критично е състоянието на простреляното в главата 2-годишно дете

След операцията то беше настанено за интензивно лечение в детската реанимация на университетската спешна болница в продължение на повече от две седмици. Оттук-нататък му предстои активна рехабилитация, а лекарите са оптимисти.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase