Според експерти дружествата нямат основание да ги повишават

Нова цена на парното от 1 юли. Топлофикациите в страната подадоха официално заявленията си за промени в тарифите. Въпреки че това се случва на фона на поредното поевтиняване на природния газ, в документите има примери както за чувствително намаляване, така и за сериозно поскъпване на топлото. 

В София поисканата цена за топла вода и отопление от 1 юли е малко под 98 лв. за мегаватчас при 137 лева в момента - т.е. поевтиняването е с около 30 на сто.



В Плевен също предлагат поевтиняване. Там сметките биха паднали с над 40%, защото в момента цената е около 97 лева, а предложението за новата е 56 лева за мегаватчас.

Въпреки по-ниските цени на синьото гориво, в много градове потребителите ще плащат повече, ако цените бъдат одобрени. Пример за поискано драстично, тройно, увеличение е Велико Търново, където в момента тарифата е 131 лева, а новата поискана е 331.83 лв. В Бургас пък предложената нова цена е 118 лева при 95,20 в момента.

Новината за евентуално увеличение на сметките за парно през новия отоплителен сезон във Велико Търново изненада жителите на града. „300 процента ли? 300, а не 30? Това не е нормално”, каза възрастен човек. Негов съгражданин определи исканото увеличение като жив обир. „На мен ми се струва нереално. На какво отгоре? Нищо не се е променило и няма да се промени, за да бъде увеличението толкова голямо”, каза трети жител на града.

Дружеството не за първи път подава заявление пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за драстично увеличение. От великотърновската топлофикация отказаха да коментират на какво основание е искането им.

„Най-различни са и дружествата, и причините всяка година, защото няма две еднакви топлофикации. Някои от тях дори сега от тези заявления са подали по-ниски цени, тъй като така се е получила сметката. В Плевен има въведени в експлоатация нови мощности. Те ще произвеждат повече ток и съответно това ще намали цената на топлинната енергия”, заяви Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България. 

Защо  някои от дружествата предлагат увеличение, а други намаление на цената за мегаватчас и колко ще плащаме реално – крайната дума има КЕВР. 

„Той ще го реши на 1 юли. Към момента са подадени заявленията на топлофикационните дружества, в които са включени техните разходи, присъщи за дейността им. Оттук нататък КЕВР ги признава, намалява, коригира – обикновено надолу, тоест в 100% от случаите, или ги отхвърля. И накрая се получава съвсем друг резултат като цена на парното”, каза Георгиев.

От Асоциацията на топлофикационните дружества у нас посочват още че определящ фактор са цените на използваните суровини. 
„Всички критерии, които определят тези цени, са надолу – на газа, на въглеродните емисии, инфлацията не е чак толкова голяма. Със сигурност цените ще бъдат по-ниски”, обясни Кремен Георгиев.

Предложения за по-високи цени на парното има и от други топлофикации като тази в Бургас. Дали те ще бъдат одобрени, или коригирани в полза на потребителите – ще стане ясно след като КЕВР провери основанията на всяко едно от тях.

Репортер: Алис Дамянова

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase