Аятолах Али Хаменей поведе молитвата на бдението

Десетки хиляди иранци се стекоха рано тази сутрин в центъра на Техеран, за да отдадат последна почит на иранския президент Ебрахим Раиси, който загина в неделя при катастрофа с хеликоптер, съобщи държавната телевизия.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей поведе молитвата на погребението. Службата се състоя днес в Техеранския университет, а ковчезите на загиналите бяха покрити с ирански знамена с техните снимки. Върху ковчега на покойния президент Ебрахим Раиси беше поставен черен тюрбан - знак, че той е пряк потомък на пророка Мохамед. 

Изпълняващият длъжността президент на Иран, Мохамед Мохбер, стоеше наблизо и открито плачеше по време на службата. Присъстваха висши ръководители на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция - един от основните стълбове на властта в Иран.

Президентът и външният министър на Иран загинаха в катастрофа с хеликоптер (ОБЗОР)

Присъстваше и ръководителят на "Хамас" Исмаил Хания. Иран въоръжава и подкрепя палестинската групировка по време на продължаващата война с Израел в Ивицата Газа.

"Идвам от името на палестинския народ, от името на фракциите на съпротивата в Газа, за да изразя нашите съболезнования", заяви Хания пред събралите се.  Той разказа и за срещата си с Раиси в Техеран по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан и как иранският президент е заявил, че палестинският въпрос остава ключов за мюсюлманския свят, който "трябва да изпълни задълженията си към палестинците, за да освободи земята им".

"Изгубихме ярка личност. Той беше много добър брат и компетентен, искрен и честен държавник", заяви аятолах Али Хаменей. 

"Както и лидерът на Иран каза, страната ни няма да има проблеми и предизвикателства. Раиси ще ни липсва, но сме сигурни, че никой няма да посмее да нападне Иран, когато види огромния брой хора, които се събраха тук днес", посочи Ехсан Гохари, който живее в Техеран.

След катастрофата с президента Раиси: Иран поиска помощ от САЩ

Очаква се на церемониите в Техеран да присъстват и министър-председателят на Пакистан Шахбаз Шариф и делегация на афганистанските талибани, включително външният министър Амир Хан Мутаки. След това ковчезите на осемте загинали ще бъдат пренесени през центъра на Техеран до площад "Азади", където президентът Ебрахим Раиси е произнасял речи. 

Няколко други страни като Ирак, Турция и Русия също заявиха, че ще изпратят свои представители, но не на равнище държавни глави, отбелязва Франс прес. На церемонията присъства и вторият по значимост лидер на "Хизбула" Наим Касем.

Експерт по международна сигурност: След авиокатастрофата няма да има промяна в политиката на Иран

Жителите на Техеран получиха на мобилните си телефони прозив да присъстват на погребението.

Прокуратурата, от своя страна, предупреди да няма публични прояви на празнуване. След катастрофата по улиците на Техеран се наблюдава засилено присъствие на служителите на силите за сигурност.

63-годишният Раиси беше споменаван като възможен наследник на 85-годишния върховен лидер на Иран Хаменей. Смъртта му сега поставя под въпрос избора на наследник, отбелязва АП.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase