Те настояват държавата да поеме ангажимент за нови политики, които да гарантират качеството на образованието

В празничното шествие по случай 24 май, както всяка година, се включиха и представители на висшите училища у нас. Този път за тях това беше и символичен протест, насочен към управляващите. Ректори и представители на университетите носеха протестни ленти върху дрехите си. Така те изразиха недоволството си към управляващите, което заявиха още в началото на месец май.

Това е вторият символичен протест и вероятно няма да бъде последният, ако не бъдат изпълнени условията им, заканват се те. А именно - спазване на Закона за висшето образование и поемането на сериозен ангажимент от властта с нови политики, които да гарантират качеството на образованието.

СНИМКИ ОТ ПРАЗНИКА ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ВИЖТЕ ТУК

В словото си по случай 24 май президентът Румен Радев подкрепи протестиращите в искането за съвместен диалог. „Съвсем наскоро бяхме поставени в ситуация на дните на празника вратите на нашите университети да затворят. И аз вярвам, че правителството, парламентът, всички ние като общество ще чуем техния призив за честен разговор за бъдещето на нашето образование и наука”, коментира държавният глава.

„24 май е символ на духовността, а висшето образование е една от основните ценности, която е фундаментална за формирането на едно общество. И днес искаме да покажем, че ние, преподавателите от академичната общност, сме хора на духовността. Държавата е крайно време да ни чуе, да ни види”, заяви ректорът на Минно-геоложкия университет проф. Ивайло Копрев. Според проф. Красимир Петков от Националната спортна академия присъствието на ректорите на протеста символизира единство и единомислие.

„Нашият апел към държавата е да погледне с цялата отговорност на образователния процес. Като система, не като отделни действия. Ще махаме такси, няма да махаме такси. Ще ви изплатим това, което е планувано в бюджета, няма да го изплатим. Така не се прави образование”, категоричен беше ректорът на Лесотехническия университет доц. Христо Михайлов.

Репортер: Алис Дамянова

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase