Коментара си той направи на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО

Русия страда от вътрешно разделение и раздор, прикрити от илюзорно единство. Но всъщност милиони души и в Русия са вътрешно разселени дисиденти, които не желаят обществено да изразят своето несъгласие със ситуацията с инвазията в Украйна. Те са едно тихо малцинство и едно много объркано мнозинство, което не разбира какви са причините и целите на войната в Украйна. Това коментира журналистът от „Белингкат“ Христо Грозев във видеообръщение във втория ден на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. 

Грозев: Руски агенти използват ново оръжие, което може да приспи цял град чрез звук

По думите на Грозев руското правителство успешно разпространява фалшиви истории за западащ Запад, ценностите на демокрация и либерализъм. „Един абсурден, но много успешен пример за конспирация на дезинформация, разпространена чрез множество източници напоследък, беше фалшивият наратив, че президентът Путин скоро ще разкрие доказателства, че Иисус е бил черен. Това е много таргетирана кампания за дезинформация, която постигна множество разглеждания в TikTok и YouTube”, обясни той.

Колко дълго Русия може да продължи с бойните действия в Украйна

„Технологиите не се използват предимно за добро, а за зло”, посочи Грозев. Според него изкуственият интелект е също толкова добър да идентифицира неавтентичните новини, колкото и в създаване на такова фалшиво съдържание. „Вярвам, че може и трябва да бъде направено още много в употребата на ИИ, да се преподава в училище дори, а не да се опитваме да възпрепятстваме научно обществото и децата да работят с ИИ, защото изкуственият интелект вече се използва като оръжие от злонамерени лица”, каза още Грозев.

ВСИЧКО ЗА ПАРЛАМЕНТАРНАТА АСАМБЛЕЯ НА НАТО В СОФИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Николай Трифонов, БТА