Анализатори казват, че Анкара и Техеран все повече се конкурират за влияние в няколко региона

Турция следи отблизо кой ще наследи иранския президент Ебрахим Раиси след неотдавнашната му смърт при катастрофа с хеликоптер, съобщава Voice of America (VOA). Смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси настъпи в критичен момент. Турски военен дрон помогна в усилията за намиране на останките от хеликоптера. Това се случи на фона на нарастващото съперничество между двете страни. "Политическото и икономическото съперничество между Иран и Турция още е налице", смята Хюсеин Багчи от Близкоизточния технически университет. 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви еднодневен траур в страната по повод на гибелта на президента на Иран Ебрахим Раиси. Анализатори казват, че Анкара и Техеран все повече се конкурират за влияние в няколко региона. "За Турция сега бъдещето на Южен Кавказ, Ирак и Сирия е много важно. В тези райони Турция се сблъсква с иранската опозиция", посочва Багчи.  

Новият ирански парламент с първо заседание след смъртта на Ебрахим Раиси

Турските военни са готови да започнат мащабна офанзива в Ирак и Сирия срещу базите на кюрдската бунтовническа групировка ПКК, която се бори срещу турската държава. Анкара многократно е критикувала Техеран, че не подкрепя усилията ѝ.   

След смъртта на Раиси в Иран предстои провеждането на нови президентски избори. Анализаторите твърдят, че Анкара може да види възможност да преследва своя интерес, особено като се имат предвид вътрешните разногласия в Иран. Според тях, ако Иранската революционна гвардия (ИРГ) увеличи властта си, това може да доведе и до по-настъпателно използване на иранските пълномощници, контролирани от ИРГ в Ирак и Сирия, които често оспорват турските интереси. Това допълнително би подхранило съперничеството между Турция и Иран. Тази прекомерна самоувереност, възприета от ИРГ, съчетана с политическа власт, ще бъде дестабилизиращ фактор в Близкия изток, смятат експретите. 

Реакциите на световните лидери след смъртта на иранския президент

Тъй като Анкара и Техеран се конкурират за влияние в Сирия, Ирак и Судан, анализаторите твърдят, че преходът на Иран към ново ръководство може да има сериозни последици за целия регион. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America (VOA), vesti.bg