Изпълняващият длъжността президент на Иран Мохамед Мохбер произнесе реч пред депутатите

Новият състав на иранския парламент се събра на първото си заседание в столицата Техеран броени дни, след като при катастрофа с хеликоптер близо до границата с Азербайджан загинаха президентът и външният министър на Иран, предаде ДПА. Държавното радио съобщи, че законодателите в Ислямското консултативно събрание са открили първата сесия от законодателния период с рецитиране на Корана.

Новият председател на парламента ще бъде избран в следващите дни. Досегашният председател Мохамад Багер Галибаф ще се бори за преизбиране срещу религиозния хардлайнер Мохтаба Зоннур и бившия външен министър Манушер Мотаки.

Смята се, че изборите в Иран не са нито свободни, нито честни, тъй като Съветът на пазителите трябва да одобри всички кандидати, преди те да участват в избори, посочва ДПА. Съветът се състои от шестима духовници и шестима юристи, които действат като контролен орган. Хардлайнерите спечелиха тазгодишните парламентарни избори, състояли се в два тура, през март и май, при необичайно ниска избирателна активност - под 40%. 

Погребаха Ебрахим Раиси в свещения град Машхад (ВИДЕО+СНИМКИ)

Много ирански граждани са разочаровани от политическите репресии, икономическата криза и неуспешните опити за реформиране на политическата система на страната. Вълната от протести през септември 2022 г., последвала смъртта на младата кюрдка Махса Амини, беше жестоко потушена от властите.

Политическата власт в Иран е съсредоточена в ръцете на върховния лидер на страната, аятолах Али Хаменей. Междувременно изпълняващият длъжността президент на Иран Мохамед Мохбер произнесе първата си реч пред парламента, след като пое поста. 

Иран се подготвя за президентските избори, които ще се произведат на 28 юни и ще бъде избран приемник на покойния Ебрахим Раиси. Анализатори предполагат, че сред кандидатите за президент може да бъде и самият Мохбер. Очаква се утре новият твърдолинеен парламент на Иран да избере новия си председател.

Хиляди иранци се стекоха в Техеран за поклонението на президента (ВИДЕО+СНИМКИ)

В речта си Мохбер приветства Раиси за неговия мандат, като отбеляза, че добивът на суров петрол в Иран, който основно допринася за това страната да разполага с твърда валута, е нараснал до над 3,6 милиона барела дневно. Министърът на петрола Джавад Оуджи заяви, че Иран вече изнася около 2 милиона барела петрол дневно, въпреки западните санкции срещу страната.   

Мохбер също така каза, че при управлението на Раиси, икономиката на страната е останала стабилна, когато Иран през последните месеци предприе военни действия срещу Ирак, Израел и Пакистан.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Божидар Колев, Габриела Иванова, БТА