В авторския си спектакъл той ще изпълни легендарните семейни хитове с Paris Tour Eiffel Orchestra

Жулиен Дасен, синът на Краля на френския шансон Жо Дасен, пристига в България за концерт на 6-и юни в зала 1 на НДК. В оригиналния си авторски спектакъл той ще изпълни легендарните семейни хитове с Paris Tour Eiffel Orchestra, сред които барабанистът на баща му Жо Дасен и Карл Трене - пианист и акордеонист на Шарл Азнавур. Завладяващото сценично поведение, звук, костюми, дизайн и мултимедия ще очарова публиката, когато чуе Les Champs-Élysées, L'Été Indien, Salut, À Toi и Et Si Tu N'existais Pas.

Г-н Дасен, остават няколко дни до концерта ви в България. Вълнувате ли се?

Знаете, че човек винаги изпитва силни емоции преди срещата с хората. Чувствам се развълнуван, защото за първи път ще застана пред българската публика. Нямам търпение да изляза на сцената, но как точно се чувствам? Усещането е както, когато съм малко влюбен.
В този спектакъл сме включили всички прочути изпълнения на Жо Дасен, моя баща, който очевидно вие всички добре познавате и разбира се, ще съм придружен от невероятни артисти, едни от най-добрите френски музиканти, някои от които са свирили с моя баща.

Вие сте учили търговско право. Но как и кога усетихте, че искате да бъдете артист, певец като вашия баща?

Знаете ли, имаме един израз във френския език, не знам как бихте могли да го преведете и дали казвате същото, но той гласи – „Кучетата не създават котки”.

Ние казваме: „Крушата не пада по-далеч от дървото”...

Бях като всички. Ходех на училище, после следвах в университет и се втурнах по пътя на търговията и правото. Но да, нямаше как да падна по-далече от дървото - бързо бях обхванат от артистичността, по-точно от театъра и после много ме завладя песента. И когато вече веднъж си имал досег с публиката, разбираш, че това е нещо изключително - възможността да обикаляш света, да се срещаш с различни хора, които в същото време си приличат. Обожавам това.

А кои песни ще изпълните на сцената?

Много са! Всички, които добре познавате: Les Champs-Élysées, Salut , Et Si Tu N'existais Pas и много други. Разбира се, ще има и изненади!

Очакваме с нетърпение!

Надявам се да Ви видя на концерта.

Разбира се, ще бъда там! Но ми се иска да ми разкажете повече и за авторския ви спектакъл – „Имало едно време Жо Дасен”. Как го създадохте?

„Имало едно време Жо Дасен” е проект, който реализирахме по желание на публиката. Почитателите на моя баща винаги присъстват. Питаха ни чрез социалните мрежи: „Кога ще има спектакъл? Кога ще го направите?”.  И преди десетина години аз си казах: „Добре, ще отговорим на това желание!”. Благодарение на това шоу ние направихме световна обиколка и вижте, аз продължавам тази династия на семейство Дасен, продължавам да съживявам тези песни пред света, благодарение на вас. Благодарение на публиката.

А когато изпълнявате виртуален дует с баща ви, имате ли чувството, че той е с вас на сцената?

Има нещо много любопитно в тази песен, която се казва ”Здравей”. Текстът е като въпроси и отговори. Тя не е била написана за дует, но аз смятам, че звучи много добре по този начин. И за мен винаги е много вълнуващо да мога да я изпълнявам във виртуално дуо с моя баща, който всъщност познавам много малко.

Да, за съжаление не сте имали възможност да опознаете добре баща си. Той си отива, когато сте съвсем малък. Но ако имахте възможност, какво бихте му казали?

Сложно е! Надявам се, че от там, където е, ако може да ни види и да ни чуе, той ще се гордее с мен, ще бъде горд с моя избор и с това, което правя. Да не познаваш баща си… е трудно. Не знам какво би казал? На тази планета има много хора в същата ситуация, които не са могли да израснат със своите родители. А аз… аз имам едновременно и нещастието, и късмета. Нещастие е, че загубих моя баща, когато бях твърде млад, но е късмет, и че го познавам чрез неговите приятели, които станаха и мои приятели, чрез семейството ми. Разбира се, много научих за него и благодарение на неговата публика. Защото това, което виждам и усещам най-силно, е любовта, която ми дават - на мен, сина на Жо Дасен. А аз от своя страна им подарявам музиката, които обичат.

А кога е бил моментът, в който Вашият баща ви е липсвал най-силно?

Как да кажа…Вижте, аз не се бръсна. Защо ли? Защото не знам как да го направя. Ако се избръсна, ще видите малки червени петна по лицето ми. Никога не успявам! Защото един баща трябва да научи сина си - да се избръсне добре. Не знам. Може би такива малки неща… да играем футбол. Липсва ми. Бих се радвал да мога да ги правя с него.

А какво е за Вас музиката и как се чувствате, когато сте на сцената, с всички хора, вперили поглед във вас?

Музиката за мен е нещо, което ме пренася в друг свят, нещо красиво, истинско щастие. Когато отивам на спектакъл знам, че ще имам много хубави моменти. Аз винаги се страхувам, винаги имам сценична треска, винаги малко ме е страх преди да изляза на сцената. Защото трябва да дам на публиката максимума от себе си. А тя ми предава толкова любов, навсякъде по света, където и да съм. И аз съм, как да го кажа, като в един приказен капан, от който не ми се излиза. Това е, което усещам!

Благодаря ви за това интервю! Какво искате да кажете на всички, които ви гледат и очакват?

Какво мога да им кажа? Поласкан съм, очарован, наистина много горд да дойда при вас за първи път и се надявам, че вие ще изпитате също толкова силно щастие като мен, когато всички заедно прекараме една прекрасна вечер.

Много благодаря! Очакваме ви на 6-и юни на сцената на НДК, за да представите Вашия спектакъл. За мен беше удоволствие.

А аз държа да ви поздравя за вашия френски език. Трябва когато дойда вие да ме научите на малко български.

Обещавам! За мен ще е удоволствие!

Вашият френски е наистина много добър!

Благодаря! До скоро!

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: ПО NOVA