Средносрочните очаквания на потребителите за инфлацията през следващите три години се понижиха до 2,4% от 2,5% месец по-рано

Инфлационните очаквания на потребителите в еврозоната за следващите 12 месеца се понижиха през април за пореден месец до най-ниско ниво от две и половина години насам, показват резултатите от последно проучване на ЕЦБ, които са факт само дни преди Европейската централна банка да започне да понижава рекордно високите си лихви, предаде БНР.

Инфлационните очаквания в рамките на следващите 12 месеца се забавиха през април до 2,9% от 3,0% през март, достигайки най-ниското ниво от септември 2021 г.

Същевременно средносрочните очаквания на потребителите за инфлацията през следващите три години се понижиха до 2,4% от 2,5% месец по-рано.

Въпреки поредното понижение, инфлационните очаквания остават все още над целевото ниво на ЕЦБ за устойчива инфлация от около 2 на сто.

Инфлацията в еврозоната се забави през последната година, достигайки 2,4% през март и през април, но сега ЕЦБ очаква тя да се задържи около сегашното си ниво през останалата част от годината, преди дезинфлационният процес да продължи и целта от 2,0% да бъде постигната през 2025 г.

По-младите респонденти продължават да отчитат по-ниски инфлационни очаквания от по-възрастните респонденти, въпреки че има сближаване на възприятията за инфлацията между отделните възрастови групи, посочват от регулатора.

ЕЦБ се ангажира почти на 100% да започне да понижава основните си лихви на заседанието  на 6 юни, като се има предвид значителното забавяне на ръста на цените, но редица централни банкери предупреждават, че не бива да се избързва с второ намаление на ставките, тъй като ценовият натиск все още се усеща и инфлацията все още не се е върнала към целта.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase