Компанията обясни, че става дума за чип, който да помогне на парализирани пациенти

„Нюралинк“, компанията за мозъчни чипове на Илон Мъск, търси трима доброволци за оценка на свое устройство за имплантиране в мозъка, съобщава "Ройтерс". Очаква се проучването да отнеме няколко години според подробности в Базата данни за клинични изпитвания на правителството на САЩ. Компанията първоначално е поискала да включи общо 10 пациенти в програмата, когато е кандидатствала пред американските регулаторни органи за започване на клинични изпитвания, съобщиха медиите миналата година.

Първият човек с имплантиран чип управлява компютърна мишка само с мисъл

„Нюралинк“ тества своя имплант, предназначен да даде на парализирани пациенти възможността да задействат цифрови устройства чрез мисълта си - перспектива, която може да помогне на хора с увреждания на гръбначния мозък. Преди „Нюралинк“ да публикува подробности за своето изпитване тази седмица, компанията беше подложена на критики от изследователи в тази област и бивши регулаторни служители за това, че не е споделила информация за проучването, както е обичайно в тази индустрия. Управлението за контрол на хранителните продукти и лекарствата в САЩ, което одобри клиничното изпитване, заяви, че по принцип приветства това компаниите да публикуват информация за своите проучвания, за да повишат общественото доверие и да уважат пациентите, които участват в тях.

Пациент с мозъчен чип играе онлайн шах

Очаква се проучването на „Нюралинк“ да приключи първоначално през 2026 г., а цялостната програма да финишира през 2031 г. В него ще бъдат включени пациенти на възраст между 22 и 75 години със заболявания като квадриплегия (парализа на четирите крайника). Според критериите за допустимост, публикувани в базата данни, пациентите трябва да имат ограничена подвижност без подобрение в продължение на поне една година, като очакваната продължителност на живота им трябва да е по-голяма или равна на 12 месеца. Пациентите, които отговарят на условията, трябва да имат много ограничени или никакви движения на дланта, китката и ръката поради увреждане на гръбначния мозък или неврологично заболяване, наречено амиотрофична латерална склероза.

Мъск: Изкуственият интелект ще стане по-умен от човека догодина

Според данните от регистъра, публикувани в понеделник, „първото ранно проучване за осъществимост при хора“ е започнало през януари.

От години „Нюралинк“ приема обаждания от заинтересовани пациенти, много преди компанията да получи одобрение миналата година да започне да провежда изпитвания върху хора, твърдят източници от компанията на Мъск. В проучването се използва робот за хирургично поставяне на имплант за мозъчно-компютърен интерфейс  в област на мозъка, която контролира намерението за движение, заявиха от „Нюралинк“.

През януари „Нюралинк“ имплантира устройството в мозъка на първия си пациент - Нолан Арбо, който е парализиран от раменете надолу в резултат на инцидент при гмуркане през 2016 г. Според публикации в блога на компанията и видеоклипове устройството е позволило на Арбо да играе видеоигри, да сърфира в интернет и да движи компютърния курсор на лаптопа чрез мисълта си.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Христо Кьосев, БТА