До последния си ден той очаква разрешение да се върне в България, но никога не го получава

Фердинанд I е княз и цар на България за цели 31 години. И днес той предизвиква много спорове - дали е изградил, или разрушил България, след като я модернизира, подобно на западни държави. А след това  я вкарва в няколко войни и национални катастрофи. Това води до поголовна бедност и стотици хиляди убити и ранени.

         

Фердинанд Максимилиан Карл Леополд Мария Сакскобургготски е роден в двореца Кобург във Виена. Син е на австрийски генерал и на принцеса, дъщеря на последния френски крал Луи Филип. Той посещава училището за кадети, след което достига до лейтенант в 11 полк на австрийските хусари.

Как един лейтенант от австро-унгарската армия, макар и с благороден произход, е избран за български княз от 3-тото Велико народно събрание?

„Това е след така наречената криза в управлението на страната, когато Батенберг вече е абдикирал под натиска на Русия. Тогава възникват най-абсурдни идеи. Стамболов е имал желанието и е предложил на султана на Османската империя да оглави една дуалистична държава, Османо-Българска империя. И по този начин България да обхване максимално всички балкански провинции на Османската империя”, обясни бившият депутат от НДСВ и бивш посланик в ООН и ОССЕ доц. Светослав Спасов.

Тленните останки на цар Фердинанд пристигнаха в България (ВИДЕО+СНИМКИ)

Какво следва след това? „Фердинанд по това време е около 26-годишен, с доста силни позиции в европейските кралски дворове. Една от най-важните дати в живота и управлението на Фердинанд е именно обявлението на 22 септември 1908 г. на независимостта на България”, казва още доц. Спасов.

След като заема българския престол, Фердинанд е добре приет в чужбина. Той е открит за техническите новости. Докато останалите аристократи у нас се возели само на файтони, Фердинанд докарва автомобил. Междувременно царят създава научни институти и музеи, а в България се строят железници и фабрики. Цар Фердинанд I се жени три пъти. За принцеса Мария Луиза Бурбон-Пармска, за германската принцеса Елеонора фон Ройс, а накрая сключва брак с Елжбета Брезакова, която била словашката му камериерка.

За да приближи България до Русия, Фердинанд кръщава сина си Борис с православната вяра, заради което самият той е отлъчен от католическата църква. И така Русия и Европа признават България, но след четвърт век успешно управление на Фердинанд през 1912 избухва Първата балканска война. България, с малки прекъсвания, воюва за националното си обединение до края на 1918, когато претърпява поражение и в Първата световна война. За един дълъг период монархът ще бъде виновен за всички беди на България и за стотиците хиляди убити.

„Тук се вижда вече неговата отговорност, че той решава, че той ще поеме тази отговорност, за да спаси под някаква форма държавата, давайки възможност на своя син Борис да стане цар на българите под името Борис III”, посочи доц. Спасов.

Доц. Чобанов за прибирането на тленните останки на цар Фердинанд: Примирихме се с монархическото си минало

И така през 1918, след капитулацията на България, цар Фердинанд абдикира в полза на си на си княз Борис Търновски. Той се отправя към град Кобург в Германия, където умира на 87 години. До последния си ден очаква разрешение да се върне в България, но никога не го получава.

Защо днес се осъществява поклонението пред тленните останки на цар Фердинанд I? Защо се чакаше до този момент? „Всички знаем какво се случи след 1989 година - от осанна до разпни го. Ние трябва да уважаваме нашите исторически личности, още повече, че именно Фердинанд е този, който е възстановил в истинския смисъл на думата българската държавност на 22 септември 1908 година”, заключи доц. Спасов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.