Радев постави под съмнение легитимността на служебното правителство

Пореден политически рунд между „Дондуков” 1 и „Дондуков” 2. Президентът Румен Радев постави под съмнение легитимността на служебното правителство и решенията, които взема.

Близо два месеца, след като президентът Румен Радев назначи със свой указ служебния кабинет „Главчев”, напрежението между двете институции не спира. С днешна дата - предстоящата среща на върха на НАТО през юли. Тази година тя ще бъде във Вашингтон и по правило и президентът, и премиерът имат покани за нея. Крайната дума кой ще отиде ще има кабинетът. В този контекст Радев заговори за това колко е легитимен този Министерски съвет.

Радев за Сребреница: Неуместно е българското правителство да проявява колебание

След малко повече от месец страните членки на НАТО отново ще се съберат - този път във Вашингтон. Все още не е решено кой ще бъде представител на България.

„Това е екзистенциална среща. На нея се взима решение за войната и мира. Трябва да отчитаме самата легитимност на настоящия Министерски съвет. Нека не забравяме, че то е продукт на парламент, получен с изключително ниска избирателна активност, с катастрофално ниско доверие”, каза президентът.

Отговорът от „Дондуков 1” беше кратък: „Няма такова решение. Срещата на върха на НАТО е в средата юли. Има доста време дотогава. Надявам се редовно правителство да определи кой ще участва”, посочи Главчев.  

Главчев: Мисля, че въпроса за Сребреница го приключихме

Очакванията са срещата на НАТО да е ключова заради въпроси, свързани с Украйна, включително декларацията от София. С нея беше предложено Киев да може да използва предоставени оръжия срещу военни цели на руска територия.

„Участието на НАТО в този конфликт е публична тайна, която все повече става явна и това участие се задълбочава и крие риск от безконтролна ескалация, а това ще рече и от „ядрен Армагедон”. Аз категорично не съм заявявал никога, че България е взела решение за изпращане на свои войски в Украйна. Нашите самозвани евроатлантици са страхливички и неспособни сами на такова решение”, допълни Радев.

Президентът критикува кабинета и за скандала с резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница. „Неуместно е българското правителство да проявява колебание и непоследователност, в случай че ние сме съавтори на една позиция за резолюция на ООН”, е мнението му.

Според Главчев казусът вече е затворен. Санкции нямало да има за постоянния ни представител в ООН Лъчезара Стоева, която подкрепи резолюцията от името на България, въпреки грама за „въздържал се” час преди решението. „Никога не е коментирано нито с Радев, нито с Вучич. За изразената позиция няма да има никакви наказани, но може би ще има проверка по процеса на изтичане на тези документи от МВнР. Тогава ще се разбере дали ще има последствия”, поясни премиерът. 

Реакции от партиите след изказването на Радев

След репликата на Румен Радев за „евроатлантиците” последваха политически реакции от парламентарните партии.

От ДПС призоваха Радев да осъзнае, че България е член на ЕС и НАТО.

И че „самозванците, които злоупотребяват с доверието на хората, гледайки на Изток, не могат да променят пътя на страната ни.

Коментар на думите на Радев направиха от ГЕРБ и от „Възраждане”.

„Аз не мога да разбера какво има предвид под това твърдение. Ако говори за поведението на политиците, е едно. Ако говори за наше поведение, не мога да го приема за нормално. Многократно ние сме доказвали това поведение с действията си и с гласуването си в парламента”, посочи Костадин Ангелов от ГЕРБ.

„Имаме много силен поставен натиск върху България от Европейския съюз да се включим в тази война чрез изпращането и на жива сила. Ние сме абсолютно против изпращането на военна техника, както и войници в тази братоубийствена война”, подчерта Рада Лайкова от „Възраждане”.

„Продължаваме Промяната”, БСП и „Има такъв народ” запазиха мълчание във връзка с казаното от президента.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.