Защо Русия експулсира кореспонденти

След 12 години работа като кореспондент за испанския вестник „Ел Мундо“ в Русия, Хавиер се завръща в Мадрид. От началото на юни, той е един от чуждестранните журналисти, които са експулсирани от руското правителство, разказва Voice of America.

"Чуждестранните журналисти са подложени на санкции. Имаме тримесечни визи вместо едногодишни, както беше преди. Бях в черния списък на хората, чиято виза не беше подновена и които не можеха да останат повече на територията на Руската федерация", разказва Хавиер.

Москва твърди, че тези журналисти не са експулсирани. По отношение на случая с Хавиер, както и с други, руските власти казват, че самите репортери са виновни за отказаните им визи. Според тях има допуснати грешки при подаването на заявленията.

Има ли място за свободна журналистика, в условията на война или има само пропагандата на така наречената "специална военна операция в Украйна"?

ООН призова Русия да спре репресиите срещу журналисти

Еманюел Гриншпан, журналист от френския вестник "Монд", казва, че е бил експулсиран през 2019 година заради свои статиите, описващи Русия под управлението на Путин. Оттогава той осъществява мониторинг на сложната обстановка, в която работят колегите му вътре в страната.

"В момента е невъзможно за  руските журналисти да правят свободни репортажи. Просто те арестуват и те пращат в затвора“, разказва Еманюел.

За много кореспонденти натискът е по-голям поради руския закон за чуждестранните агенти. Според анализаторите Кремъл използва закона, за да преследва критиците, като някои от тях са изложени на риск от затвор.

Доклади: Увеличават се „делата шамари“ срещу медии и журналисти в България

Американско-руската журналистка Алсу Курмашева е задържана в продължение на осем месеца за това, че не се е саморегистрирала. Тя отрича да е извършила нарушение.

Другият американски журналист, който е задържан, е Еван Гершкович, репортер в "Уолстрийт Джърнър". Той е арестуван през март 2023 г. Руските власти го обвиняват в шпионаж - нещо, което според семейството, приятелите и колегите му е просто лъжа.

"Арестът на Еван и експулсирането на други чуждестранни журналисти са кулминацията на един десетилетен процес на сплашване на руските репортери. Това е нещо, с което те са живели през цялото време под управлението на Путин“, казва журналистът Дрю Хиншау.

Чуждестранните журналисти в Русия стават все по-малко, а независимите руски репортери имат само две възможности: да работят нелегално, излагайки се на голям риск или да отидат в изгнание - един мрачен пейзаж, който не показва признаци на промяна в близко бъдеще, посочват от Voice of America.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America