Ген. Тодор Коджейков посочи, че са спазени всички законови условия при стрелба

Двама служители на НСО пострадаха при тренировъчна стрелба на полигон „Столник”. Инцидентът стана на 10 юни, по време на стрелкова подготовка с картечен пистолет и с полуавтоматични пистолети. Осколки от обвивката на куршуми след рикошет раняват леко двамата служители.

„Вчера началникът на НСО е казал, че ще направи вътрешна проверка. Военната прокуратура се е заела със случая. Важното е, че няма драстичен случай на небрежност и пренебрежение към условията да боравене с оръжие. Спазени са абсолютно всички законови условия. Не е често, но такива неща се случват понякога. Не самият патрон, а парче от обвивката на патрона, е рикоширала под някакъв ъгъл, и е уцелила служителите. Всички, които са боравили с оръжие, са били свидетели на такива попадения”, коментира в студиото на „Здравей, България”бившият началник на НСО ген. Тодор Коджейков.

Служители на НСО са ранени при тренировъчна стрелба

По негови думи инцидентът не е сериозен, а шумът около него бил прекалено голям. Ген. Коджейков обърна внимание върху зачестилите нападения срещу европейски лидери. „Надявам се да се е засилила вътрешната нагласа, че ситуацията в България и Европа не е толкова стабилна и може да се очакват и нападения’, посочи той.

Бившият шеф на НСО обясни, че стандартите в охраната са еднакви за всички охраняеми лица. „Всеки един си има своите личностни характеристики. Ако той отива към публиката, охраната трябва да го има предвид. Не знам в България да е ползвана бронежилетка на територията на България за охраняемо лице”, заяви той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.