Еврокомисарят по вътрешните работи говори пред журналисти в Люксембург

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази очакване до края на годината да има решение за отпадане на вътрешните сухопътни шенгенски граници на България и Румъния. Тя говори пред журналисти в Люксембург, където започва двудневното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи. Това съобщи кореспондентът на БТА Николай Желязков.

България в ЕС от 17 години: Как се промени стандартът ни на живот

Белгийският вътрешен министър Анелис Верлинден посочи, че е силно убедена в нуждата в Шенген да няма вътрешни гранични проверки. "Сигурността на гражданите трябва да бъде осигурена, необходими са усилени проверки по външните граници, каза тя. Работим, надявам се да постигнем напредък", добави министърът в отговор на въпрос за очакването на София и Букурещ, и съпротивата на Виена. През декември миналата година Австрия бе единствената страна в ЕС, която не подкрепи цялостно отпадане на граничните проверки по границите.

"Те са членки на Шенген. Това е решение, което взехме в последните моменти от испанското председателство. Те са членки, но все още предстои да вдигнем контрола по вътрешните граници. Предвиждам да се случи тази година", заяви Йохансон.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcas
Източник: Николай Желязков, кореспондент на БТА